Metro
Metro Buitenland 23 mei 2020 / 21:41 uur

Johnson weigert corona-overtredende adviseur te ontslaan

De Britse premier Boris Johnson heeft de oproepen van de oppositie om zijn belangrijkste adviseur Dominic Cummings te ontslaan wegens overtreding van de lockdownregels naast zich neergelegd. Cummings reed eind maart, toen iedereen geacht werd thuis te blijven om de coronacrisis te bezweren, ruim 400 kilometer naar de boerderij van zijn ouders in Durham.

Johnson’s bureau liet zaterdag weten dat de Conservatieve strateeg, die in 2016 de campagne regisseerde om het VK uit de Europese Unie te loodsen, de trip vooral ondernam om zijn 4-jarige zoontje naar opa en oma te brengen omdat zijn vrouw COVID-19-verschijnselen had. Zelf liep hij met een zieke echtgenote natuurlijk ook een gerede kans besmet te raken.

Twee meter afstand

„Ik heb in alle redelijkheid gehandeld en het was legitiem dat te doen”, zei Cummings tegen verslaggevers voor zijn woning, na het bezoek gevraagd te hebben op twee meter afstand te blijven. Op de vraag of hij zijn positie in overweging zou willen nemen, was het antwoord: „Blijkbaar niet.”

De oppositie blijft bij het standpunt dat van de adviseur niet te handhaven is. Labour heeft Mark Sedwill, een van de belangrijkste personen in werkgroep coronabestrijding, gevraagd een onderzoek in te stellen naar de affaire. Ook de Schotse nationalisten (SNP) en de Liberal Democrats vinden dat Cummings zijn boekje te buiten is gegaan en zich niets heeft aangetrokken van een regel die net voor alle Britten van kracht was geworden.

Opmerkelijk is dat er begin deze maand al een adviseur van Johnson vertrok na het breken van de coronaregels. Wetenschapper Neil Ferguson had zelf een aandeel in het opzetten van de regels. Hij had zijn geliefde op bezoek laten komen. Ferugson was zelf besmet met het coronavirus. Na twee weken quarantaine dacht hij immuun te zijn. Dat was een inschattingsfout zei hij. „Ik heb gehandeld in de veronderstelling dat ik immuun was.”

Besmetting Johnson

Adviseur Cummings heeft voor zover bekend het coronavirus niet gehad. Zijn baas Johnson maakte eind maart bekend het virus wel te hebben. Begin april werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Hij verhuisde daar al snel naar de intensive care, maar inmiddels is de Britse premier hersteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Johnson weigert corona-overtredende adviseur te ontslaan
Sluiten