Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 18 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoopgevende coronagraffiti siert de Schotse straten in Glasgow

In de Schotse stad Glasgow verschijnt er steeds meer coronagraffiti om zo het verlaten straatbeeld op te vrolijken. Verschillende straatkunstenaars hebben de gebouwen in het lege stadscentrum al een likje verf gegeven om de inwoners moed in te spreken én als eerbetoon aan de gezondheidszorg. De mysterieuze kunstenaar The Rebel Bear, die ondertussen bekend staat als de Schotse Banksy, legt aan de BBC uit hoe hij te werk gaat.

Toen de lockdown in Glasgow op 23 maart werd ingesteld, trokken kunstenaars in Schotland nog diezelfde nacht de straten op om coronagraffiti op de muren te spuiten. BBC sprak met één van de kunstenaars; The Rebel Bear. Zijn echte naam wil hij anoniem houden, „omdat graffiti nog steeds een illegale praktijk is”.

Zijn voornaamste doel is om mensen te laten nadenken en een glimlach op hun gezicht te toveren. Hij wordt steeds beroemder, want zijn werken worden wereldwijd opgepikt, waardoor hij inmiddels ook bekend staat als ‘de Schotse Banksy’. Hij vindt die vergelijking een hele eer, omdat de Britse graffitikunstenaar een inspiratiebron voor hem is, maar verder wil hij „zijn eigen pad bewandelen”.

Hoopgevende graffiti

Het werk van The Rebel Bear was eerst (net als dat van Banksy) vooral maatschappijkritisch getint. Zo doopte hij de Amerikaanse stad New York ‘The Rotting Apple’. Ook tekende hij belangrijke politieke leiders, zoals de Britse premier Boris Johnson, het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-Un en de Amerikaanse president Donald Trump, als kinderen.

Tegenwoordig dient hij met zijn corona-graffiti een nobeler doel, want hij wil inzetten op hoop. Zijn eerste kunstwerk was meteen een blikvanger. Daarop is te zien hoe een man en een vrouw hun mondmaskers even laten zakken om elkaar te kussen. Hiermee brengt The Rebel Bear de boodschap dat liefde en genegenheid nog steeds aanwezig zijn ondanks de coronacrisis en dat ze elkaar zeker niet hoeven uitsluiten. Daarnaast verbeeldt het werk naar eigen zeggen ook de spanning tussen liefde en angst die momenteel heel erg onder de bevolking leeft, want het toont „the tightrope between fear and love that many of us are walking at the moment.”

Ook het verplegend personeel wordt door de Schot in de schijnwerpers gezet. Om de collectieve dankbaarheid van de bevolking voor de gezondheidszorg uit te dragen, tekende The Rebel Bear een verpleegster met handschoenen en mondmasker die een hartje vormt met haar vingers. Andere graffitikunstenaars volgen zijn voorbeeld en danken hen letterlijk met boodschappen in kleurrijke letters, zoals ‘Thank you NHS’, wat staat voor National Health Service.

 

coronagraffiti glasgow
Hoopgevende coronagraffiti siert de Schotse straten in Glasgow. Foto: BBC

Wie nog meer werken van The Rebel Bear wil zien, kan terecht op zijn Instagrampagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoopgevende coronagraffiti siert de Schotse straten in Glasgow
Sluiten