Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 21 mei 2020 / 07:52 uur

Cycloon Amphan kost zeker vijftien mensen het leven

Zeker vijftien mensen in India en Bangladesh zijn om het leven gekomen door de zware cycloon Amphan. Dat melden overheidsfunctionarissen.

De storm heeft dijken en duizenden huizen vernield, miljoenen mensen zijn geëvacueerd. Amphan kwam woensdag aan land in de dichtbevolkte Indiase staat West-Bengalen. Er werden windstoten tot 185 kilometer per uur gemeld en metershoge golven gezien.

Schade door cycloon is enorm

Zeker tien mensen in de staat zijn omgekomen volgens lokale autoriteiten. De schade is enorm en de zwaarst getroffen gebieden zijn moeilijk bereikbaar vanwege het hevige weer.

In miljoenenstad Kolkata, de hoofdstad van West-Bengalen, vielen bomen en elektriciteitspalen om door de harde wind en in delen van de stad viel de stroom uit. Vijf mensen kwamen tot nu toe in Bangladesh vijf mensen om het leven door Amphan. Geschat wordt dat drie miljoen mensen in het land zonder stroom zitten.

Amphan neemt af

De cycloon trekt landinwaarts en neemt in kracht af, meldt de Indiase nationale weerdienst donderdag. Naar verwachting gaat Amphan de komende twee dagen via Bangladesh richting de Himalaya en brengt fikse neerslag met zich mee. Er kan 200 millimeter regen vallen in Bangladesh en 300 tot 400 millimeter in het oosten van India. Daardoor blijft het risico op overstromingen groot.

De evacuaties worden zowel in India als Bangladesh bemoeilijkt door de coronacrisis. „Het is een uitdaging om mensen te evacueren en ondertussen te zorgen dat iedereen voldoende afstand houdt”, zei onderminister Enamur Rahman, die in Bangladesh gaat over rampenbestrijding eerder. Hij stelde dat het aantal opvangcentra veel hoger ligt dan gebruikelijk. Zo moet worden gezorgd dat het daar niet al te druk is.

Opvang als quarantainecentra

In India, waar zo’n 500.000 mensen zijn geëvacueerd, waren sommige opvanglocaties vanwege de pandemie al in gebruik als quarantainecentra. Daarom worden mensen die vluchten voor de supercycloon ook opgevangen in andere gebouwen. De autoriteiten verstrekken daarbij mondkapjes aan evacués. Volgens hoofdmeteoroloog Mrutyunjay Mohapatra zijn de komende 24 uur cruciaal.

Amphan vormde zich boven de Golf van Bengalen en zou de zwaarste storm zijn die de regio treft in ongeveer tien jaar. Getroffen gebieden worden ook geteisterd door harde regen en hoge golven. De autoriteiten in Bangladesh melden dat zo’n 2,4 miljoen mensen zijn overgebracht naar ruim 15.000 opvanglocaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cycloon Amphan kost zeker vijftien mensen het leven
Sluiten