Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 31 mei 2020 / 09:46 uur

Betogers negeren avondklok in Minneapolis en bekogelen politie

Ondanks de geldende avondklok in Minneapolis en de waarschuwingen voor ernstige consequenties zijn betogers toch de straat opgegaan. De nationale garde werd bekogeld met vuurwerk en gebruikte als reactie daarop traangas en rubberen kogels.

Inwoners van Minneapolis werden zaterdag meermaals opgeroepen de deur niet uit te gaan, maar veel mensen hielden zich daar niet aan. De oproep was gedaan om de nationale garde alle ruimte te bieden om op te kunnen treden tegen onder meer plunderen en brandstichting.

„Als je vanavond op straat bent, dan is het heel duidelijk: dan hoor je niet bij ons. Je deelt onze waarden dan niet en daarom zullen wij optreden om ervoor te zorgen dat dit eindigt”, zei Tim Walz, de gouverneur van Minnesota. Ook inwoners van Minneapolis die op hun balkon toekeken, werden bekogeld met rubberen kogels, blijkt uit beelden op social media.

Verder zijn er enkele tientallen arrestaties verricht tijdens de rellen. Er zijn geen meldingen van ernstig gewonden, zei politiecommissaris Paul Schnell van de staat Minnesota.

Politiegeweld

De autoriteiten in Minnesota doen een beroep op de nationale garde om de politie te ondersteunen in Minneapolis, waar de zwarte George Floyd van de week om het leven kwam door hardhandig optreden van de politie. Zijn dood zorgde voor massale protesten in heel het land.

Onder andere in Washington gingen mensen de straat op. En dat niet alleen, wereldwijd spreken celebrities zich uit over het politiegeweld dat er met regelmaat in Amerika gebruikt wordt jegens mensen met een andere huidskleur.

Een foto van betogers in Washington
Ook in Washington gingen mensen de straat op om te demonstreren. Foto: ANP

Trump

President Donald Trump uitte zaterdag forse kritiek op de burgemeester van Minneapolis. „De nationale garde is opgetrommeld om het werk te doen dat de burgemeester niet heeft gedaan. Dit had twee dagen geleden moeten gebeuren. Er zou dan geen schade zijn geweest en de politiebureaus zouden niet zo zijn vernield”, schreef de president. Ook liet hij al eerder weten dat het leger heel snel ter plaatse kan komen om op te treden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Betogers negeren avondklok in Minneapolis en bekogelen politie
Sluiten