Geniet maar van 5 mei, want zó lang duurt het voordat je weer vrij bent op Bevrijdingsdag
Bevrijdingsdag valt elk jaar op 5 mei, ongeacht welke dag dit is. Dit jaar hebben we geluk en kunnen we weer genieten van een extra lang weekend. Maar wist je dat het nog heel lang duurt voordat dit weer het geval is? Metro legt hier uit hoelang je nog moet wachten.
Op Bevrijdingsdag vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 (Tweede Wereldoorlog) en de bevrijding van Nederlands-Indië/Indonesië. Het is een nationale feestdag waarbij we ook stilstaan bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. De overheid heeft voor deze datum gekozen omdat 5 mei de dag was dat de oorlog in Nederland voorbij was.
Hoelang duurt het voordat we weer vrij zijn?
Hoewel 5 mei een officiële feestdag is, betekent dit niet dat iedereen met Bevrijdingsdag vrij is. Dit hangt namelijk helemaal af van je cao. Die gebruikt de officiële feestdagen als richtlijn, maar het is geen garantie. Wie bijvoorbeeld voor de rijksoverheid werkt, is 5 mei wel elk jaar vrij, net als op alle andere officiële feestdagen.
Veel werknemers hebben echter in hun cao staan dat ze eens in de vijf jaar vrij zijn op 5 mei (jaren die eindigen op een 0 en een 5, zoals dit jaar). Helaas hebben we daar de komende twintig jaar helemaal niks aan, want pas in 2045 valt Bevrijdingsdag weer op een doordeweekse dag. In 2030, 2035 en 2040 valt 5 mei in het weekend.
Let op: op deze datum vervallen je vakantiedagen uit 2024
Waarom niet elk jaar vrij met Bevrijdingsdag?
Veel mensen pleiten er overigens wel voor om Bevrijdingsdag in te voeren als een jaarlijkse vrije dag en niet alleen om de vijf jaar. Maar hier zijn veel werkgevers het niet mee eens. In de periode van Bevrijdingsdag zijn er namelijk al veel andere dagen die voor een vrije dag in aanmerking komen, denk bijvoorbeeld aan Pasen, Pinksteren en daartussenin ook nog Hemelvaartsdag en natuurlijk Koningsdag.
Volgens werkgeversorganisatie AWVN ‘wordt het een beetje veel’ als Bevrijdingsdag dan ook nog jaarlijks een vrije dag wordt. Toch gloort er hoop aan de horizon, want de Tweede Kamer heeft in december nog aan het ministerie van Sociale zaken gevraagd om in kaart te brengen hoe van Bevrijdingsdag een jaarlijkse vrije dag gemaakt kan worden. Het antwoord hierop zullen we moeten afwachten.
Eerder schreven we deze stukken over feestdagen:
- Aha! Dit is wat we vieren met Pinksteren en waarom je op Tweede Pinksterdag vrij bent
- Betekenis Pasen: wat vieren we eerste en tweede paasdag ook alweer?
- Koningsdag-liefhebber? Zóveel mensen willen het feest liever schrappen
Burenruzies: ‘Iedere ochtend ligt er poep van de kat van mijn buurvrouw in mijn tuin’