IMF kritisch op kabinetsbeleid, dat ‘vooral gericht is op de korte termijn’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F09%2FDick-Schoof-regeerprogramma.jpg)
Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is het kabinetsbeleid kortzichtig. Het economische beleid is vooral gericht op de korte termijn, zegt de VN-organisatie. Maar veel dingen gaan ook wel goed, aldus het IMF.
Er gaat bijvoorbeeld veel geld naar het stutten van de koopkracht van veel mensen met energiesteun en lagere brandstofaccijnzen. Volgens de VN-organisatie zou het echter voor de economie beter zijn om te investeren in onder meer infrastructuur, onderwijs en onderzoek. Het kabinet bezuinigt juist op onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.
IMF kritisch op kabinetsbeleid
Fabian Bornhorst, die de afgelopen weken een onderzoeksmissie van het IMF in Nederland leidde, kan zich mede daardoor vinden in de klachten van bedrijven over het ongunstigere investeringsklimaat in Nederland. „Het niveau van investeringen is in Nederland laag, vergeleken met andere sterke economieën. Ook zien we dat de mate waarin belangrijke knelpunten worden aangepakt, van invloed is op het vertrouwen van bedrijven”, zegt Bornhorst.
Twee van de belangrijkste knelpunten die volgens hem meer aandacht vereisen, zijn de stikstofcrisis en het overvolle stroomnet. Als die zaken niet worden aangepast, kan de economie minder groeien. „Dan wordt Nederland minder weerbaar voor toekomstige geopolitieke schokken. Terwijl we de afgelopen drie jaar in ieder geval hebben geleerd dat deze schokken er steeds vaker en steeds heftiger zullen zijn. Nederland heeft die buffers nodig.”
Economie staat er goed voor
Onze economie staat er volgens het IMF goed voor en is duidelijk in staat om de onzekerheid door de wereldwijde spanningen op te vangen. Wel heeft de organisatie de groeiverwachting voor Nederland voor dit jaar verlaagd naar 1,1 procent, van 1,4 procent bij een raming in april.
Verder vooruitkijkend dreigen vergrijzing en klimaatverandering Nederland veel te gaan kosten. Daar zou het kabinetsbeleid zich nu al op moeten richten, stelt het IMF. „Die veranderingen gaan het huidige systeem onder druk zetten. Nederland heeft nu genoeg buffers, maar er is geen reden om achterover te leunen”, zegt Bornhorst.
Inflatie geen zorg meer
Het IMF heeft de nog altijd bovengemiddelde prijsstijgingen anders dan eerdere jaren niet meer als punt van zorg opgenomen. Het fonds heeft genoeg aanwijzingen dat de Nederlandse inflatie eind volgend jaar op de gewenste 2 procent uitkomt. De Nederlandse inflatie behoort al langer tot de kopgroep binnen de Europese Unie, waar het gemiddelde juist wel al in de buurt komt van het doel van 2 procent.
Koopkracht voldoende hersteld
Voor heel dit jaar gaat het IMF uit van een inflatie van 3 procent, tegenover 3,3 procent vorig jaar. „De loongroei neemt naar verwachting wat af, als we kijken naar de meest recente cao-afspraken. Ook vermindert de krapte op de arbeidsmarkt. Verder zouden de geopolitieke spanningen de prijsstijgingen kunnen beperken, doordat de wereldwijde economische groei lager uitvalt, energieprijzen dalen en de waarde van de euro stijgt”, concludeert het IMF.
De onderzoekers waarschuwen dat het beter is om huishoudens niet meer grootschalig te helpen met het stutten van de koopkracht, omdat hun koopkracht voldoende is hersteld. Doorgaan met deze maatregelen kan juist een prijsopdrijvend effect hebben.
Lichamen gevonden bij zoektocht naar vermiste Jeffrey en Emma, kenteken auto is van vader
Gordon bij Vandaag Inside: ‘Werd systematisch belachelijk gemaakt’