Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 7 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Handel in namaakproducten blijft groot probleem, zo herken je ze

De handel in namaakgoederen als schoenen, kleding, cosmetica en speelgoed blijft een ‘groot probleem’. Namaakproducten zijn zowel illegaal als mogelijk gevaarlijk. Maar hoe herken je ze eigenlijk?

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarschuwt voor namaakproducten in een nieuw rapport.

‘Zorgwekkende’ toename namaakproducten

De meest recente cijfers van de organisatie dateren wel al uit 2021. Toen waren nepartikelen wereldwijd goed voor 467 miljard dollar, oftewel 2,3 procent van de wereldhandel. Als puur naar importen van de EU wordt gekeken, gaat het om een aandeel van 4,7 procent. Dat noemt de OESO zorgwekkend. Ook na 2021 zijn volgens de organisatie vergelijkbare patronen te zien.

„Illegale handel bedreigt de openbare veiligheid, ondermijnt intellectuele-eigendomsrechten en belemmert economische groei, en de risico’s kunnen toenemen naarmate vervalsers gebruikmaken van nieuwe technologieën en technieken om opsporing te vermijden”, verklaart OESO-topman Mathias Cormann, die overheden oproept dit harder aan te pakken.

De nepproducten komen vaak uit China. Aan webwinkels buiten Europa bestellen kleven de nodige risico’s.

Zo herken je namaakgoederen

In eerste instantie kunnen namaakgoederen op het originele product lijken, dus oplettendheid is geboden

  • Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal het geval. Vergelijk de prijs met andere winkels om een realistisch beeld te krijgen.
  • Duurdere items zoals horloges, tassen en schoenen hebben vaak serienummers of echtheidscertificaten. Controleer dus of deze aanwezig zijn. 
  • Let op de verpakking. Een duurder product zit ook in een duurdere verpakking, niet in goedkoop plastic. 
  • Koop je bij een webshop? Kijk of de webshop reviews heeft, een KvK-nummer, duidelijke contactgegevens en algemene voorwaarden. Ook kun je checken of de winkel aangesloten zit bij een keurmerk. 
  • Als je via een tweedehands platform koopt, kun je vragen om de originele kassabon of extra foto’s, bijvoorbeeld van serienummers of details. 
  • Bij namaakgoederen is de kwaliteit vrijwel altijd slechter. Er is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van andere materialen. Originele merkkleding is bijvoorbeeld mooi afgewerkt, terwijl daar bij namaakproducten veel minder aandacht aan wordt besteed. Zie je rafelende stiksels, dan moeten alarmbellen afgaan. Ook komt het logo niet altijd overeen. Soms is dat heel duidelijk (‘Adidas’ met twee strepen bijvoorbeeld), maar het kan ook subtieler zijn. 
  • Sommige websites versturen zogenaamd uit Nederland, maar het pakket komt uiteindelijk uit China of Turkije. Dat houdt nog niet in dat het om een nepartikel gaat, maar kan wel een reden extra alert te zijn.

Opgelet: nieuwe maatregel Ryanair kan je 100 euro kosten

Oh Oh Cherso-sterren voelen ‘plaatsvervangende schaamte’ bij terugzien beelden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties