Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Unie van Waterschappen: managen hoogwater is ‘uitdaging’

De Unie van Waterschappen houdt de situatie rond het hoogwater in de rivieren ook tijdens de kerstdagen nauwlettend in de gaten. „Vooral in het oosten van het land is opgeschaald”, zegt een woordvoerder. „Daar zijn doorlopend dijkinspecties en worden stuwen en duikers gecontroleerd zodat het water goed weg kan en het systeem blijft werken.” Met pompen wordt water weggevoerd naar plaatsen waar nog ruimte is voor berging.

De woordvoerder spreekt van een uitdaging, omdat de bodem door de vele neerslag verzadigd is: „de spons is helemaal volgezogen”. Water dat valt, stroomt normaal weg in de rivieren, maar „die zitten nu helemaal vol”. Op veel plaatsen zijn rivieren buiten de oevers getreden en zijn uiterwaarden ondergelopen. De waterschappen waarschuwen mensen om niet over blank staande fietspaden te gaan („dat is gewoon link”). Ook de auto parkeren op een met water verzadigde dijk is geen goed idee, omdat daardoor schade kan ontstaan.

Het grootste knelpunt is de komende dagen de Rijn, door de vele regen in het stroomgebied, aldus de Unie van Waterschappen. Op 28 december wordt bij Lobith een piek verwacht van 14,90 meter boven NAP. Bij die waterstand loopt bijvoorbeeld de Waalkade in Nijmegen onder water.

Goede banen

In het oosten van het land is er sprake van hoogwater in de Overijsselse Vecht, en ook in de Regge en de Dinkel die beide uitkomen op de Vecht.

Het waterschap Vechtstromen, dat het oostelijk deel van de Vecht, de Regge en de Dinkel in het werkgebied heeft, liet zondag al weten druk aan het werk te zijn om de overvloed aan water in goede banen te leiden en zo snel mogelijk af te voeren.

Veel meldingen

In het werkgebied van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDO Delta) hebben maandagochtend rond de honderd vrijwilligers de dijken geïnspecteerd. Dat zijn onder meer dijken langs de IJssel tussen Zwolle en Kampen en het westelijk deel van de Overijsselse Vecht, die uitkomt in het Zwarte Water.

Op sociale media gaan veel foto’s en filmpjes rond van wateroverlast, bijvoorbeeld ondergelopen kelders of straten en fietspaden die onder water staan. De problemen doen zich voor in Overijssel, Gelderland en Drenthe, maar ook verschillende plaatsen in Brabant kampen met wateroverlast. Zo zegt de Veiligheidsregio Midden- en West -Brabant veel meldingen binnen te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties