Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Binnenland 24 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Vera Bergkamp deelt afscheidsbrief op sociale media: ‘Kunnen kritieken niet negeren’

Kamervoorzitter Vera Bergkamp stopt na de aankomende verkiezingen. Ze stelt zich niet meer verkiesbaar voor D66. Op X deelt zij een afscheidsbrief.

Bij de laatste verkiezingen in 2021 stond Bergkamp op plek drie van de lijst. Ze behaalde toen bijna 30.000 voorkeursstemmen. Na de verkiezingen werd ze gekozen tot Kamervoorzitter.

Vera Bergkamp deelt afscheidsbrief

Bergkamp stond als Kamerlid goed bekend, maar kreeg het zwaar als voorzitter. Zo werd haar soms verweten dat ze niet kordaat genoeg optrad tijdens debatten. Bergkamps moeite om het debat in goede banen te leiden werd steeds zichtbaarder, doordat ook het debat zelf verruwde. De komende tijd zal ze zich nog blijven inzetten als voorzitter.

„Het was ‘n voorrecht om meer dan 11 jaar Kamerlid te mogen zijn, waarvan 2,5 jaar als Voorzitter van de Tweede Kamer. Het is tijd voor iets nieuws”, deelt de Kamervoorzitter op X. „Tot aan de verkiezingen zal ik nog alles doen wat in mijn vermogen ligt om de kamer te dienen”, laat Bergkamp weten in een afscheidsbrief die ze deelt op X.

Vertrouwen in politiek laag

Ze laat weten dat het haar pijn doet dat het vertrouwen in de politiek zo laag is. Het doet haar pijn omdat ze ziet hoe hard de Kamerleden werken. „Tegelijkertijd kunnen we de kritieken niet negeren. Nadat de grens qua omgangsvormen in het debat jarenlang was opgeschoven, hebben we gelukkig gezamenlijk een streep in het zand getrokken. Dat moeten we vasthouden.” Ze voegt daaraan toe: „Dat zal zonder mij zijn. Een nieuwe politieke fase breekt aan. Daarom vind ik dat het voor mij nu tijd is voor iets nieuws.”

Demissionair minister Rob Jetten laat weten dat hij Bergkamp gaat missen.

Op X zijn de reacties op het vertrek van Bergkamp veelal negatief en wantrouwend.

Heb je zelf ambities om een nieuwe politieke partij te starten? Of ben je benieuwd wat Pieter Omtzigt betaalde om Nieuw Sociaal Contract te starten? Dat lees je hier.

Oproep Frans Timmermans krijgt nul op rekest: Partij voor de Dieren en SP hebben geen trek in ‘verenigd links’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.