Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Caroline van der Plas wil geen premier worden: ‘Het grijpt me allemaal een beetje naar de strot’

In de Provinciale Statenverkiezingen verbaasde de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas vriend en vijand met een monsterzege. Mocht de partij dit kunstje weer flikken bij de Tweede Kamerverkiezingen in november, dan kan Van der Plas zelfs premier van het land worden. De BBB-leider zelf heeft daar echter helemaal geen trek in.

Dat zegt ze in een interview met De Telegraaf.

Caroline van der Plas: ‘Aanslag op mijn privéleven’

Ze hoopt nog deze week iemand anders naar voren te schuiven voor het premierschap. Het zou gaan om iemand met „internationale ervaring”. Die persoon moet ze wel nog eerst zien te strikken. „Als hij of zij ’ja’ zegt, is de keuze voor mij makkelijk: dan word ik geen premier”, zei Van der Plas. Als de beoogde kandidaat, die op plek twee van de lijst moet komen, tóch nee zegt, dan gaat de BBB-leider haar keuze „heroverwegen”.

Van der Plas wil het liefst lijsttrekker blijven en de Kamerfractie leiden. „Ik hou van het werk dat ik nu doe.” Ze zegt tegen de krant twee belangrijke redenen te hebben waarom ze geen premier wil zijn. „Ten eerste is het een enorme aanslag op mijn privéleven. Ik heb net een werkbezoek aan Ameland gebracht, gewoon in m’n eentje. Dan heb ik de tijd om te spreken met ondernemers, campingeigenaren. Dat kan straks niet meer als je premier bent: dan word je afgezet met de auto en kun je twee minuten met iemand praten.”

‘Kan niet op hakken lopen’

De tweede reden is dat ze opziet tegen het reizen naar andere landen en ontmoetingen met buitenlandse regeringsleiders. „Met alle respect voor die mensen – en met mijn Engels is niets mis – maar ik heb helemaal geen zin om nette kleren aan te moeten en de wereld over te vliegen. Dan moet ik hakken dragen, terwijl ik helemaal niet op hakken kan lopen. Het grijpt me allemaal een beetje naar de strot, om eerlijk te zijn.”

Bovendien kampt Van der Plas met vliegangst en zegt ze voortdurend bang te zijn dat haar toestel neerstort. En ze vindt dat ze te kort in de Tweede Kamer zit om premier te worden.

Weer een zwarte zaterdag voor de boeg op weg naar vakantie: waar sluit je achteraan aan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.