Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 20 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Woede om gesloopte monumenten Dronten, voor mensen die stierven aan kanker: ‘Dieper kun je niet zakken’

Een monument in Dronten voor mensen die aan kanker zijn overleden, blijkt in de nacht van zondag op maandag te zijn vernield. En dat is niet zomaar een monument: de politie meldt dat bijna alle 67 glazen gedenkplaten aan diggelen zijn geslagen. Op sociale media wordt wóedend gereageerd op de persoon of personen die dat op hun geweten hebben.

Het monument ter herdenking aan overleden kankerpatiënten staat in het Koningin Wilhelminabos bij Dronten. De gedenkplaten zijn vermoedelijk met een hamer kapot zijn geslagen. Waarom? Niemand heeft nog enig idee.

Politie in Dronten noemt het ‘in- en intriest’

Op de glasplaten stonden namen van duizenden mensen. De vernieling gebeurde toevalligerwijze net op de dag dat iemand anders zoveel mogelijk geld inzamelt voor onderzoek naar kanker: Maarten van der Weijden dus, die de Elfstedentocht drie keer wil volbrengen. Hij zwemt, fietst en wandelt hem onder de naam Elfstedentriathlon.

Maar terug naar de ravage in Dronten. Politiemensen die de kapotte monumenten aantroffen, noemen het „echt in- en intriest” en spreken van „pure vernielzucht.” De politie zegt de zaak hoog op te nemen en vraagt getuigen zich te melden.

Aangifte van vernielingen monument

KWF Kankerbestrijding doet aangifte van de vernielingen. „De namen van dierbaren zijn op een brute manier weggeslagen. Dat is echt vreselijk. Wie doet zoiets?”, zegt woordvoerder Annebel Schipper. „Het is gewoon niet te bevatten dat een gedenkplaats waar nabestaanden en lotgenoten zoveel steun aan hebben, op een dergelijke manier kapot wordt gemaakt.”

De politie neemt de zaak hoog op en schrijft op politie.nl: „Heeft u in de nacht van zondag 18 juni op maandag 19 juni iets gezien of gehoord bij of in de buurt van het Koningin Wilhelminabos, bel dan met 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem. U hulp om deze zaak zo snel mogelijk op te lossen, wordt zeer op prijs gesteld.”

Woedende reacties om slopen in Dronten

Op sociale media zijn uitsluitend woedende en verdrietige reacties te lezen over het geweld in Dronten. „Is er ergens een crowdfunding om dit zo snel mogelijk te laten herstellen?”, vraagt iemand op Twitter. Die is er inmiddels. Norbert Dikkeboom, wiens vaders naam op één van de glasplaten stond, heeft in overleg met het KWF een actie opgezet.

Ene Ralph laat weten: „Zoooooooo verschrikkelijk boos en begriploos, dit is voor een hele grote groep mensen zo ontzettend erg. Hoop echt dat betrokkenen en dader zo snel mogelijk gevonden worden.”

Ook John kan er met zijn pet niet bij: „Dit is het laagste van het laagste, dieper kun je niet zakken. Hoe ziek moet je zijn om zoiets te doen? Ik hoop dat de dader of daders gepakt worden, en ze moeten heel zwaar gestraft worden. Iedere cent die ze hebben laten inleveren, zodat het gedenkteken hersteld wordt.” Andere termen en meningen die klinken: „Bizar.” „Hoe laag kan een mens zinken? Wat triest.” Liesbeth heeft in het bos in Dronten twee panelen voor familieleden staan: „Verdrietig en boos.” Veel mensen vinden dat de dader of daders, als de zaak wordt opgelost, nooit met een relatief lichte straf mag of mogen wegkomen.

Dat de pers ‘fee’ voor Lowlands moet betalen, da’s toch helemaal niet zo erg?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.