Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 13 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Sigrid Kaag haalt op Twitter uit na ‘racistische drek’ over medewerker: ‘Dieptriest’

Minister van Financiën Sigrid Kaag trekt in een video fel van leer tegen twitteraars die een medewerker van haar ministerie racistisch bejegenden. De politica noemt het ‘pure haat en belediging’ en gaat aangifte doen.

Het ministerie van Financiën verwijderde gisteren een video van Twitter waarin een ambtenaar van kleur op de risico’s van ‘koop nu, betaal later’ wijst. Daar kwamen veel racistische reacties op binnen. „Domme allochtoon”, werd er onder andere gezegd.

Sigrid Kaag spreekt zich uit na racisme

„Geen commentaar op de inhoud, maar pure haat en belediging”, reageert Kaag in een video op Twitter. „Ik vind dit onacceptabel.” De D66-politica vertelt dat het ministerie de video heeft weggehaald om de medewerker te beschermen „en om deze dieptrieste teksten geen verder podium te geven.”

Volgens Kaag laat het zien dat racisme een diepgeworteld probleem is in de samenleving. „Sociale media worden door sommigen gebruikt als een vrijplaats voor onder andere racistische drek. Het is belangrijk om ons uit te spreken. Om racisme te melden en te veroordelen als we het tegenkomen. Ik hoop dat velen dat zullen blijven doen.” De minister krijgt zelf ook regelmatig te maken met (online) haat en bedreigingen.

Kaag gaat aangifte doen: ‘Veel te lang weggekeken’

In gesprek met RTL Z spreekt de minister nogmaals haar afschuw uit. „Vreselijk. Het gebeurt dag in en dag uit. Het overkomt heel veel Nederlanders van kleur, dus daarom vind ik het belangrijk om als minister te zeggen dat dit niet acceptabel is en dat we aangifte gaan doen.”

Kaag zegt dat ze hebben afgewogen of de video verwijderd moest worden of niet. Uiteindelijk zagen ze geen keus. „We hebben veel te lang weggekeken. Als we het niet benoemen en doorgaan, dan zou het zo lijken dat wij het normaal vinden dat een ambtenaar wordt uitgescholden terwijl hij of zij gewoon zijn werk doet ten behoeve van heel Nederland.”

Guus Meeuwis heeft geen spijt van stoppen met legendarische concerten: ‘Wil stoppen op hoogtepunt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.