Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Schrikbarend hoog aantal mensen heeft long covid: ‘Stuk voor stuk schrijnende verhalen’

Zo’n 90.000 Nederlanders hebben na hun coronabesmetting nog steeds last van gezondheidsklachten. Zij worden ernstig beperkt door long covid. De aanpak om deze mensen te helpen moet beter, vindt het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Een groot deel van de patiënten voelt veel wantrouwen en boosheid om het (niet) optreden van de overheid.

Het MIT werd afgelopen zomer in het leven geroepen om, bij eventuele nieuwe maatregelen tegen een epidemie in de toekomst, te adviseren over de brede maatschappelijke en economische impact. Vanochtend overhandigde voorzitter Jolande Sap het advies aan minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Sap noemt het „stuk voor stuk schrijnende verhalen” van mensen die ernstig beperkt worden door langdurige covid.

MIT in advies: ‘Long covid-klachten zijn ontwrichtend’

Het team zegt in het langverwachte advies aan het kabinet dat er meer kennis moet komen over langdurige covid en dat onder meer de zorg en het onderwijs toegankelijker moeten worden. De tienduizenden long covid-patiënten lopen tegen drempels en onbegrip aan, zegt het MIT. Het team noemt de klachten ‘ontwrichtend’: voor de fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor het huishouden, gezinsleven, sociale leven en werk. „Ik ben veranderd in een nutteloos, energieloos, werkeloos kasplantje”, deelde een patiënt eind vorig jaar op sociale media.

In gesprekken met patiënten zag het MIT „veel wantrouwen, verontwaardiging en boosheid” door het „(niet) optreden van de overheid.” Bij het plannen én uitvoeren van beleid zouden ze vaker gehoord moeten worden, zegt het MIT. Ook de medische en maatschappelijke kennis over langdurige covid moeten beter, vindt het MIT. De 32 miljoen euro die minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aankondigde voor onderzoek naar langdurige covid ziet het team als een begin.

Omvang long covid onduidelijk

Het geval van 90.000 Nederlanders met langdurige coronaklachten is een schatting. Het is onduidelijk hoeveel mensen precies long covid hebben. Sap heeft eerder gezegd dat registratie van de gevallen van langdurige covid erg waardevol zou zijn. Zo zou er een representatief beeld ontstaan van de omvang van de groep en de mate van de klachten.

Kuipers zei in mei tegen de Tweede Kamer dat registratie lastig is, omdat er geen heldere definitie is van de ziekte. Ook zou registreren lang gaan duren, omdat het gaat om veel mensen. Bovendien moeten huisartsen dit dan oppakken, bovenop hun al drukke werk. Hij is daarom tegen registratie.

Om toch een schatting te kunnen maken van het aantal patiënten met langdurige covid, heeft het MIT gekeken naar een onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk en dat toegepast op de Nederlandse situatie. Naar schatting hadden in totaal zo’n 1,3 miljoen Nederlanders langdurige covid, maar meestal met relatief milde klachten.

Caroline van der Plas in College Tour open over overleden man en bedreigingen: ‘Ik stop ermee als zonen dat vragen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.