Thom Voogt
Thom Voogt Binnenland 12 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Roze Zaterdag voor het eerst in Zeeland, op kwetsbaar moment: ‘Weer regelmatig te maken met haatincidenten’

Een primeur voor de stad Goes in Zeeland. Daar vindt dit jaar voor het eerst het nationale evenement Roze Zaterdag plaats. Niet eerder kwam de Roze Zaterdag ‘richting de Zeeuwen’.

Het zou zomaar flink druk kunnen worden, daar in Goes. De organisatie verwacht dat er ruim 15.000 bezoekers afkomen op het programma, met onder meer een parade door de stad, een informatiemarkt, een foodfestival en muzikale optredens. Een groot feest op een kwetsbaar moment, maar juist daarom is het volgens Simon Timmerman van Roze Zaterdagen Nederland belangrijk.

De afgelopen tijd is er weer veel geweld tegen de LHBTIQI+ gemeenschap in het nieuws geweest. Maar dat is zeker niet alleen iets van de laatste tijd. Als reactie op deze geweldsincidenten werden er door heel Nederland regenboogvlaggen uitgehangen.

Kwetsbaar moment

Simon Timmerman, van Roze Zaterdagen Nederland, zegt dat het evenement op een kwetsbaar moment komt voor de regenbooggemeenschap, omdat deze „weer regelmatig te maken krijgt met haatincidenten.” Zo werd de regenboogvlag van het pand van COC Eindhoven vernield, een expositie over intersekse personen in Alkmaar beklad en werden in Groningen medewerkers van een dragbar mishandeld.

„Juist nu moeten we ons laten zien en horen”, vindt Timmerman. „Ik hoop dat veel mensen naar Goes komen om zich gezien en gevierd te voelen.” Volgens burgemeester Margo Mulder is het een belangrijke dag voor Goes. „Ik vind vooral de gedachte en de boodschap van Roze Zaterdag belangrijk. Dat iedereen zichzelf mag zijn.”

Jaarlijks evenement Roze Zaterdag

Roze Zaterdag, sinds eind jaren zeventig het oudste Pride-evenement van Nederland, wordt traditiegetrouw afgetrapt met een kerkelijke viering. In Goes is dat om 09.30 uur in de Geerteskerk in het dorp Kloetinge. Daarna gebeurt er nog er nog veel meer. Zo begint op de Turfkade in de stadshaven de zogeheten Regenboogparade die door de binnenstad trekt. Vanaf 12.00 uur is er een informatiemarkt op het Bleekveld en een foodfestival in stadspark De Veste. Verder zijn er op de Grote Markt muzikale optredens van onder anderen Gerard Joling, Frenna, Ruth Jacott en Johnny Logan.

Volgend jaar is het de beurt aan een gemeente aan de andere kant van het land. Burgemeester Mulder van de stad Goes overhandigt in de avond tijdens het event de sleutel van Roze Zaterdag aan de vertegenwoordiging van de gemeente Groningen. Ook maakt wethouder Joan Velthuizen op dat moment bekend welke stad in 2025 het evenement mag organiseren.

Non-binaire Femke Hurkmans doet verhaal in radioprogramma: ‘Werd met de dood bedreigd door mijn buurman’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.