Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 10 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Vrouw moest gereanimeerd worden, maar accu ontbrak in AED: ‘Hoe haal je het in je hoofd?’

Een openbare AED niet kunnen gebruiken omdat de accu op mysterieuze wijze ontbreekt. Het gebeurde donderdagavond toen burgerhulpverleners in het Brabantse Schaijk een vrouw wilden reanimeren, meldt Omroep Brabant.

Beheerder Jan Albers denkt dat de accu is gestolen. De vrouw die gereanimeerd moest worden, is overleden. Of ze het met een werkende AED wel had overleefd, is niet te zeggen.

‘Dat doe je toch niet?’

Maar Albers is er nog altijd ondersteboven van. „Hoe haalt iemand het in zijn hoofd de accu van een AED weg te halen?”, vraagt hij zich af. „Dat doe je toch niet?” Volgens Omroep Brabant beheert de man al jarenlang AED’s in Schaijk en in het nabijgelegen Reek en zit de frustratie hoog.

In actie na reanimatiemelding

Het komt volgens Albers enkele keren per jaar voor dat AED’s in ‘zijn’ gebied worden gebruikt. Zo ook dus die bewuste avond deze week, na een reanimatiemelding in Schaijk. Via het platform HartslagNu kregen aangesloten burgerhulpverleners in de buurt een melding dat hulp nodig was. „Een man haalde de AED van de gevel af en nam die mee naar de vrouw voor wie de melding was bedoeld”, zegt Albers. Hij was er zelf niet bij, maar werd als beheerder later op de avond gebeld door de burgerhulpverlener. „Die zei dat de AED het helemaal niet deed.”

Gelijk te zien wat er mis was met de AED

Albers ging op onderzoek uit en haalde de AED gisteren op en probeerde er zelf achter te komen wat er aan de hand was. Hij kon het gelijk zien. „De accu was weg. Dat kan alleen maar door diefstal zijn gebeurd. Die accu kan er niet zomaar uit vallen.” Volgens Albers zijn accu’s als deze al gauw 250 euro waard. „Maar waarom zou je zo’n ding jatten? De mensen die hierachter zitten, spelen letterlijk met levens.”

Daarom heeft hij gisteren online aangifte gedaan bij de politie en gaat hij de AED’s die hij in de regio beheert stuk voor stuk controleren. Omroep Brabant schrijft ten slotte dat de politie nog niet kan reageren op wat er gebeurd is.

Onderzoek naar doodsoorzaak nadat man overlijdt na aanhouding met stroomstootwapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.