Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 15 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Oppositie fileert kabinet en eist onderzoek naar effect coronaregels: ‘Kinderen betaalden de prijs’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de mondkapjesplicht, scholensluiting en de avondklok. Men verwachtte vooraf dat premier Mark Rutte daar stevig aan de tand zou worden gevoeld. De oppositie was inderdaad zeer kritisch op de rol van het kabinet in de coronaperiode. Zij eisen dat er een onderzoek komt naar de effecten van de maatregelen.

Een groot deel van de oppositie wil dat het kabinet nut en noodzaak van de scholensluiting, de avondklok en de mondkapjesplicht tijdens de coronacrisis afzonderlijk laat onderzoeken. Aanleiding van het debat is het tweede onderzoeksrapport naar de kabinetsaanpak van de coronacrisis, dat is uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Ook de OVV adviseert de afzonderlijke maatregelen te onderzoeken.

Oppositie vindt onderzoek op zijn plaats

Tot nu weigert het kabinet dat. Volgens onder andere GroenLinks, PvdA, SP en SGP waren de maatregelen zo ingrijpend dat een onderzoek naar het effect ervan op het bestrijden van de pandemie op zijn plaats is. Er wordt hierbij ook aan toekomstige pandemieën gedacht. De oppositiepartijen willen lessen kunnen trekken en denken dat het belangrijk is voor het draagvlak als er eventueel opnieuw maatregelen moeten worden genomen.

Ook DENK en Groep van Haga willen drie aparte onderzoeken, zo werd duidelijk tijdens het debat in de Tweede Kamer. De PVV wil vooral erkenning van het kabinet dat het fouten heeft gemaakt bij de invoering van de avondklok, de mondkapjesplicht en de scholensluiting.

‘Kinderen ingezet als enkelband’

De partijen die aan het woord zijn geweest, waren kritisch op zowel de communicatie naar alle Nederlanders over de te nemen maatregelen als op de gebrekkige onderbouwing daarvan. Zo bleek uit het onderzoek van de OVV dat de tweede scholensluiting vooral was bedoeld om ouders thuis te houden. „Kinderen zijn ingezet als enkelband om ouders thuis te houden”, zei PvdA-Kamerlid Julian Bushoff. „De kinderen betaalden de prijs”, vindt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Zeker kinderen uit kwetsbare gezinnen hebben leerachterstanden opgelopen en veel jongeren kregen mentale problemen. Een deel van de jongeren kampt daar nog steeds mee.

Carice van Houten blikt terug op arrestatie en vond het ‘wel ontspannend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.