Madelon de Goffau
Madelon de Goffau Binnenland 6 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Ook in Nederland demonstratie tegen uitspraak fatale ontgroening Sanda Dia in België

De woede over de uitspraak in de zaak van Sanda Dia krijgt ook in Nederland voet aan de grond. Burgerbeweging Zwart Manifest heeft voor morgen een demonstratie voor de Belgische ambassade in Den Haag aangekondigd. „Het is zo pijnlijk. Dit kan gewoon niet.”

In België is het al een paar weken onrustig. Enkele honderden betogers lieten in steden als Brussel, Brugge en Gent hun ongenoegen blijken over de opgelegde straffen in ‘de zaak Sanda Dia’. Die vinden ze veel te licht.

Sanda Dia moest liters zoute visolie drinken

Bijna vijf jaar geleden kwam de toen 20-jarige student om het leven bij de ontgroening voor het Leuvense studentendispuut Reuzengom. Hier moest hij grote hoeveelheden gin drinken, kreeg hij geen water, moest hij levende vissen eten, kreeg hij emmers ijskoud water over zich heen en moest hij liters zoute visolie drinken.

Dat werd hem uiteindelijk fataal. De achttien leden van het dispuut kregen door de rechter werkstraffen opgelegd tot 300 uur en geldboetes tot 400 euro. Een straf die niet op het strafblad terechtkomt. Dat vonnis zorgt voor woede op social media en op straat. Mensen vinden de straffen veel te laag en er wordt gesproken van klassenjustitie en racisme.

In Renze op Zondag duidde advocaat Peter Schouten de zaak Sanda Dia een paar dagen geleden. „De uitspraak klopt“, is zijn mening.

Verantwoordelijkheid nemen

Ook in Nederland gaan actiegroepen de straat op. Morgenmiddag om 14.30 uur organiseert burgerbeweging Zwart Manifest een demonstratie voor de Belgische ambassade in Den Haag. „We willen kenbaar maken aan de Nederlandse en Belgische overheden en instellingen dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen om in de toekomst te voorkomen wat Sanda Dia is overkomen’’, zegt Marisella de Cuba, van burgerbeweging Zwart Manifest. Actiegroepen zoals Extinction Rebellion en Kick Out Zwarte Piet ondersteunen het initiatief.

„Het is zo pijnlijk. Dit kan gewoon niet. Daar moeten we een tegengeluid op laten horen”, reageert De Cuba op de dood van Dia en de straffen die de dispuutsleden opgelegd kregen. „De straf is een out-rage. Het is niet te bevatten. Het kan niet zo zijn dat een mensenleven 400 euro waard is.”

Volgens De Cuba is een demonstratie in Nederland dan ook op zijn plaats. „Het kan ook hier gebeuren. Dit speelt zich niet ver van je bed af. In Nederland spelen dezelfde componenten, zoals klassisme, racisme en privilege.” Ook moet de demonstratie gezien worden als solidariteitsactie, zegt ze. „Het is uit solidariteit naar de familie en vrienden van Sanda Dia. We willen laten zien dat ze niet alleen staan.”

NS krijgt hoogste boete, overheid int niet, maar wil dat geld ‘voor de reizigers’ is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.