Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Maarten van der Weijden onderweg voor 3 Elfstedentochten, deel Twitter vindt het vanuit de luie stoel niks

Maarten van der Weijden is vanmorgen vroeg in Leeuwarden begonnen aan zijn Elfstedentriatlon: achtereenvolgend 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer wandelen. En dat met zo min mogelijk slapen en rusten tussendoor. Velen steunen hem, wat twitteraars zitten thuis met de kont op de bank of stoel te mopperen.

De opbrengst van de duizelingwekkende tocht, die Maarten van der Weijden zwemmend, op de fiets en te voet probeert te volbrengen, gaat naar kankeronderzoek. Zaterdag moet de tocht zijn volbracht. Maarten van der Weijden komt als het volgens plan gaat woensdag zwemmend weer in Leeuwarden aan. Het ‘rondje’ fietsen probeert hij diezelfde dag te doen, omdat vervolgens de rest van de dagen tot aan de derde finish in de Friese hoofdstad te wandelen. Het uiteindelijke aantal kilometers exact: 613…

Derde Elfstedenzwemtocht Maarten van der Weijden

In 2018 zwom Maarten van der Weijden, die zelf leukemie na een zwaar genezingsproces overleefde, zijn eerste Elfstedentocht om geld voor kankeronderzoek in te zamelen. Kort voor Dokkum moest hij uitgeput opgeven, maar werd hij toch als een held gezien. In Metro‘s rubriek Het Jaar Van keek Maarten van der Weijden op zijn mislukte (maar met een opbrengst van 5 miljoen euro toch ook gelukte) poging terug. Een jaar daarna probeerde hij het gewoon weer en slaagde toen glansrijk, aangemoedigd door duizenden enthousiastelingen langs de kant van de Friese wateren.

Elfstedentriatlon Maarten van der Weijden
Zo gaat de Elfstedentriatlon van Maarten van der Weijden. Infographic: ANP

We zijn nu vier jaar later. Hoewel de wetenschap steeds meer mensen met de ziekte kanker kan genezen, gaan er jaarlijks nog altijd duizenden Nederlanders aan dood. Daarom zwemt Maarten van der Weijden door. En stapt hij dus ook op de fiets en trekt hij zijn wandelschoenen aan. Langs de route zijn veel muziekoptredens georganiseerd. Bij alle disciplines zwemmen, fietsen en lopen mensen uit heel Nederland mee. Of mensen langs de kant weer zo enthousiast zijn als bij de vorige keren? Van der Weijden heeft geen idee, gaf hij gisteravond tijdens de eerste tv-uitzending van Maarten van der Weijden Elfstedentriatlon. In een gezamenlijke productie volgen NOS en KRO-NCRV de ultrasporters dagelijks op de buis.

De teller loopt

Iedereen die dat wil, kan de actie van Maarten van der Weijden sponsoren. Op de site van het evenement, Elfstedentriathlon.nl, staat de teller voor ingezameld geld op het moment van schrijven op ruim 325.000 euro. De eerste aflevering van eerder genoemd televisieprogramma trok gisteravond 338.000 kijkers. Voor NPO 1-begrippen is dat geen hoge score, al belandde Maarten van der Weijden er met het mooie weer wel mee in de Top 15 van best bekeken programma’s.

De Elfstedentriathlon is op YouTube live te volgen. Uit de reacties die onder de livestream verschijnen, is niet iedereen te spreken over de kwaliteit van de beelden. Maar goed, ‘s avonds een samenvatting op NPO 1 bekijken, kan dus ook.

Er klinkt wat gemopper over ‘te veel aandacht’

Het massale volgen moet dus nog op gang komen, iets wat in 2018 en 2019 ook wel het geval was. Er is ook gemopper, vooral en niet geheel onverwacht, op Twitter. De Leeuwarder Courant schreef een verhaal over Stefan van der Pal. Hem lukte vorig jaar al wat Maarten van der Weijden nu probeert en hij haalde daarmee 96.000 euro op (voor kinderen met hersenkanker). Een mooi bedrag, maar veel minder dan Maarten van der Weijden nu al binnen heeft. De aandacht die de topsporter krijgt steekt Van der Pal enigszins, al vindt hij het doel waarvoor Van der Weijden zwemt, fietst en loopt een uitstekende zaak. De Maarten van der Weijden Foundation wilde zijn actie eerder echter niet steunen. Van der Weijden had op tv gisteravond nog wel wat aardige woorden voor Stefan van der Pal over. Metro sprak vorig jaar met Van der Pals vrouw Marianne Faber over de enorme prestatie. Vandaag maakte haar man een mooi gebaar:

Op Twitter klinkt dus ook het ‘een en ander’. Sommige mensen zijn ‘Maarten van der Weijden-moe’, geven zij aan. Waarom zij er dan toch tijd aan besteden om er over te gaan twitteren, is altijd maar weer de vraag. Maar al die aandacht voor zo’n uitputtingsslag mag wat hen betreft wel een tandje minder. En dat vindt ook deze Hans:

Maar ook dit is veel te zien:

Nog meer twitteraars dan het mopperlegioentje slingeren vooral ‘diep respect’ op het wereldwijde web. Of trekken de portemonnee om voormalig Olympisch kampioen openwater-zwemmen (2008) Maarten van der Weijden in z’n uiteindelijke doel te steunen.

Tirsa begon als stagiaire op Pinkpop en is er nu de festivalmanager: ‘Een leven zonder Pinkpop… nooit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.