Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 9 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Lidl legt vleesvervangers pal naast vlees en de reacties stromen binnen: van ‘waanzin’ tot ‘geweldig’

Lidl start met een gewaagde proef. De Duitse supermarktketen gaat de vier best verkopende vleesvervangers pal naast het vlees leggen en de prijs verlagen, in de hoop dat consumenten vaker naar het plantaardige alternatief grijpen. Vegaminnend Nederland verkeert in staat van opwinding, terwijl verstokte vleesliefhebbers zijn ontstoken in woede.

De Telegraaf meldt dat de proef drie maanden wordt gedaan in 70 van de 440 filialen in Nederland.

Lidl: ‘In 2023 moet verhouding 50-50 zijn’

Volgens de discountsupermarkt weten vegetariërs het vegaschap goed te vinden, maar is het lastiger om fanatieke vleeseters aan een alternatief te krijgen. „Van al onze eiwitverkopen is nu 62 procent dierlijk en 38 procent plantaardig”, zegt Chantal Goenee van Lidl tegen de krant. „In 2030 willen we dat dat 50-50 is.”

Dat is beter voor dier, klimaat en gezondheid, stelt de supermarkt, maar de eiwittransitie speelt de grootste rol. Verschillende partijen adviseren dat in 2030 60 procent van de eiwitten die we eten afkomstig moeten zijn van plantaardige bronnen en 40 procent van dierlijke bronnen. Nu verkrijgen we de meeste eiwitten uit dieren.

Vleesvervangers krijgen vaak de kritiek dat ze niet gezond zijn. Maar, zo schreef Metro gisteren, dat ligt genuanceerder. „Vleesvervangers zijn nog steeds gezonder dan rundvleesburgers”, zegt diëtist Daniet Shachar van Green Chef. „Bovendien zijn er ook vleesvervangers die voldoen aan de richtlijnen van de Consumentenbond. Dit laat zien dat het belangrijk blijft om etiketten te lezen en niet alle gezondheidsclaims voor waar aan te nemen.”

Juichende én woedende reacties op Twitter

Voor sommige mensen is het nieuws reden om een Lidl-boycot aan te kondigen. „Waanzin” en „misleiding”, vinden tegenstanders. „Waarom wil Lidl bepalen wat mensen eten?”, klinkt er ook. Een ander: „Ook al legt Lidl ze er gratis bij: mij niet gezien.”

„Geweldig!”, vindt het andere kamp. „Het kan sneller. Minder vlees eten is gezond en beter voor de dieren en natuur. Nu de andere grootgrutters nog.” Nog een voorstander: „Mooi, het is 2023! Tijden veranderen en good guy Lidl snapt dat.”

Douwe Bob blikt in podcast terug op rock-’n-roll-leven: ‘Er is een punt waarop het niet meer cool is, maar tragisch’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.