Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Na kletsnat voorjaar loopt neerslagtekort alweer op: ‘Kans op natuurbranden stijgt’

Dit voorjaar was de natste van deze eeuw, maar toch beginnen we de zomer met een neerslagtekort. Het is momenteel al zó droog dat de kans op natuurbranden toeneemt. En ook de komende tijd wordt er weinig regen verwacht, zo meldt Weeronline.

Momenteel is het neerslagtekort, dat wordt gemeten van 1 april tot en met 30 september, zo’n 60 millimeter. Maar volgens de weersite gaat dat tekort de komende tijd snel oplopen. Door de aanhoudende droogte komende week, kan het tekort al oplopen tot zo’n 100 millimeter. Het neerslagtekort is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag die valt en de hoeveelheid neerslag wat verdampt.

Laagwater door neerslagtekort

Als de weersvoorspellingen voor de komende tijd uitkomen, begint dit jaar opeens te lijken op 2018. In dat jaar was er sprake van veel extreme droogte. Onder andere boeren en de scheepvaart hadden last van deze droogte. Zo mocht er niet gesproeid worden en konden binnenvaartschepen minder goederen vervoeren doordat het water erg laag stond.

Ons land heeft na een kletsnat begin van de lente al een tijdje te maken met droog en zonnig weer. Maar in het eerste deel van mei kwam het nog geregeld tot buien. Die buien vielen wel lokaal, waardoor de verschillen in neerslag van afgelopen maand behoorlijk groot zijn. Op sommige plaatsen viel ruim 80 millimeter neerslag, terwijl op andere plaatsen maar 30 millimeter is gevallen.

Toenemende kans op natuurbranden

Door de toenemende droogte stijgt ook het risico op natuurbranden. In een groot deel van Nederland geldt momenteel fase 2. Dat betekent dat er een verhoogd risico op natuurbranden is. Weeronline verwacht nog nauwelijks regen tot ver in de volgende week. In de gebieden waar nu al een verhoogd risico geldt, zal de kans op natuurbranden alleen maar verder toenemen.

In de tweede helft van juni krijgen we naar verwachting wel wat vaker te maken met buien. Maar dat de kans op buien toeneemt, wil nog niet zeggen dat er veel neerslag wordt verwacht. De buien kunnen bovendien ook zeer lokaal vallen, waardoor de kans op bosbranden per regio sterk ook sterk verschilt.

Verslaafd raken aan lippenbalsem, kan dat?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.