Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Advocaat Inez Weski op vrije voeten: geen grond om haar langer vast te houden

Advocaat Inez Weski komt vrij. De hechtenis van de voormalig advocaat van Taghi wordt opgeheven omdat er geen grond meer is om haar langer vast te houden. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam vandaag laten weten.

Weski werd op 21 april opgepakt omdat ze berichten van Taghi aan zijn familie vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zou hebben doorgegeven, waardoor hij zijn drugshandel voort kon zetten. Het OM verdenkt Weski dan ook van deelname aan een criminele organisatie.

Weski aantal weken in alle beperkingen

De Rotterdamse advocaat zat een paar weken in alle beperkingen, wat betekent dat ze met niemand anders contact mocht hebben, behalve met haar advocaten. Ook na het opheffen van de beperkingen lieten die niets los. „Cliënte blijft immers gehouden aan de geheimhoudingsverplichting die zij heeft als advocaat ten aanzien van al haar (voormalig) cliënten. De verdediging is daardoor met handen en voeten gebonden en kan niet op de inhoud van de beschuldigingen reageren, niet in de rechtszaal en ook niet daarbuiten”, lieten twee advocaten van Weski destijds weten.

Naast haar arrestatie werd Weski ook geschorst als advocaat door de deken van de Rotterdamse Orde van Advocaten. Dat gebeurt standaard als advocaten zelf verdachte worden in rechtszaken. Het kantoor van Weski is nu in handen van haar zoon, die eveneens advocaat is.

Taghi zoekt nog altijd naar nieuwe advocaat

Sinds Weski Taghi niet meer bijstaat als advocaat is de hoofdverdachte in het grote Marengo proces nog altijd op zoek naar een nieuwe advocaat. Over een paar weken kijkt ook de rechtbank naar de situatie en hoe het nu verder moet met de strafzaak tegen Taghi.

Het inmiddels al jarenlang slepende proces bevindt zich in de afrondende fase. De uitspraak is gepland op 20 oktober. Het is overigens de vraag of de uitspraakdatum gehaald gaat worden, nu Taghi sinds de arrestatie van Weski geen verdediging heeft. Taghi heeft aangegeven vooralsnog zijn eigen verdediging te willen voeren. De rechtbank wil daar met hem over in gesprek, dat gaat op 19 juni gebeuren.

Ouders stappen naar rechter omdat ze kind geen Poetin mogen noemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.