Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Forum voor Democratie 210 keer afwezig bij stemming motie (ook die de partij zelf steunde)

De Tweede Kamerleden van Forum voor Democratie (FVD) zijn minder actief in de Kamer dan andere fracties. Zo werd in zes jaar tijd meer dan tweehonderd keer een stemming over een motie gemist.

Persbureau ANP analyseerde de aanwezigheid van politieke partijen in de Tweede Kamer. Het persbureau vergeleek Forum voor Democratie van leider Thierry Baudet met partijen van vergelijkbare omvang. De Partij voor de Dieren (PvdD) en ChristenUnie (CU), die qua zetelaantal (nagenoeg) gelijk zijn aan Forum voor Democratie, doen vaker mee in debatten en bij stemmingen.

Forum voor Democratie niet altijd bij stemming of wetten

In de periode van 23 maart 2017, het moment van aantreden van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer, tot 22 mei van dit jaar, was de Forum-fractie afwezig bij acht stemmingen over (wets)voorstellen. De CU en PvdD misten geen van deze stemmingen.

Bij moties waarover gestemd moest worden was 210 keer niemand van FVD aanwezig in bovengenoemd tijdsbestek. Bij de CU was dit zes keer het geval en bij de PvdD geen enkele keer. Opmerkelijk is dat bij de door Forum voor Democratie gemiste stemmingen over moties, de fractie zelf acht keer mede-indiener was.

Baudet laat weten dat hij in het begin alleen met toenmalig partijgenoot Theo Hiddema in de Kamer zat. Volgens de partijleider mis je dan eerder een stemming, door ziekte of een werkbezoek. Ook wijst hij de „interne strijd” binnen de partij aan als reden voor afwezigheid. Vorig jaar had de politieke partij in de Eerste Kamer nog maar één lid over.

Pepijn van Houwelingen ‘vragen-kampioen’

De hoeveelheid parlementaire activiteiten, zoals debatten, rondetafelgesprekken en vragenuren, lopen sterk uiteen bij de fracties. Waar Forum voor Democratie in de eerder genoemde periode aan 905 parlementaire activiteiten deelnam, staat de teller bij PvdD op 2744 en bij CU op 3448. Ook was FVD dit jaar afwezig bij twee grote debatten: over de voorjaarsnota en over de parlementaire enquête over de aardgaswinning.

Bij de dit jaar ingediende schriftelijke vragen lopen de fracties gemiddeld genomen niet veel uiteen, maar als je inzoomt op losse Kamerleden wel. De vragen zijn bij CU en PvdD redelijk verdeeld over de parlementariërs. Terwijl van de 51 dit jaar door de Forum voor Democratie-Kamerleden ingediende vragen er 40 afkomstig waren van Pepijn van Houwelingen.

Vergoedingen aanwezigheid

De mate van activiteiten of aanwezigheid heeft geen invloed op de vergoeding van een Tweede Kamerlid. Die bedraagt ruim 124.000 euro bruto per jaar. FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren is hierbij een opvallend geval, omdat hij naast Kamerlid ook raadslid is, en tot voor kort ook Statenlid. Door deze dubbelfuncties verdient hij meer dan een ‘reguliere’ parlementariër.

Ook Thierry Baudet verdient meer geld met verschillende nevenfuncties, die hij niet laat registreren bij de Tweede Kamer. Vorig jaar kwam hij hierdoor in opspraak. Sinds begin dit jaar is de Forum voor Democratie-leider medebestuurder van een bezorgdienst van maaltijdpakketten. Hij gaf dit opnieuw niet op als bijverdienste in het openbaar register van de Kamer.

„Ik denk niet dat de kwantiteit de kwaliteit van het werk kan beoordelen”, zegt Baudet. „Ik ben voor één dag in de week overleggen op hoofdlijnen, en verder met de poten in de modder staan.”

Eerste video partygate Boris Johnson online: ‘Zolang we dit niet streamen…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.