Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 14 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Het is nu 33 dagen achter elkaar droog: record is er bijna en plensbuien zijn niet zo effectief

Het is al een tijdje droog in ons land. De laatste keer dat er regen is gevallen in de Bilt was zelfs op 13 mei. Dat betekent dat er nu al 33 dagen op rij geen meetbare neerslag is gemeten. Dat is in Nederland een evenaring van het all-time record.

Dat er 33 dagen op rij geen regen is gevallen in grote delen van ons land „is echt zeer uitzonderlijk”, meldt Berend van Straaten van weerdienst Weeronline. „Dit is pas één keer eerder voorgekomen.” Van 4 april tot en met 6 mei 2007 viel er namelijk ook geen druppel in ons land. Dit record is nu dus geëvenaard, maar zal met zekerheid komende dagen verder worden aangescherpt tot een record. „Een absoluut dik record”, meldt de weerdienst.

Veel discussie over droogte en klimaat

Het weer, de droogte, het klimaat: het is allemaal voer voor veel discussie op sociale media. ‘We worden maar bang gemaakt’, is een veel gehoorde kreet. ‘Met het klimaat is het allemaal niet zo erg gesteld als wordt beweerd.’ Anderen gaan juist de totaal andere kant op, zie de vele klimaatprotesten. Er moet nú iets gebeuren, is de strekking.

Weeronline hanteert echter vooral de cijfers van de dag en komende dagen. Droog blijft het nog even, zoveel is wel duidelijk. En dat het voorlopig warm blijft met bovengemiddelde temperaturen voor de maand juni, ook. Vandaag en morgen staat er wederom geen regen op het programma. Dat betekent dat er vanaf morgen een record staat voor de langste periode zonder meetbare neerslag in de Bilt.

Nog steeds geen neerslag

Ook de rest van de week is het de zon die het weerbeeld domineert en is er wederom geen sprake van neerslag. Weeronline: „Dat betekent dat het record zeker met een paar dagen wordt aangescherpt.”

Volgende week lijkt er echter een kleine weersomslag aan te komen. De wind draait mogelijk meer richting het zuiden waardoor vochtige lucht ons land kan bereiken. Vanaf maandag neemt dan ook de buienkans toe. De kans op neerslag in de eerste helft van volgende week ligt dagelijks tussen 30 en 70 procent. Die percentages zijn er de afgelopen weken niet geweest en dus is het toch wel aannemelijk dat er volgende week eindelijk weer wat regen valt. Daarmee zou dit uitzonderlijke record qua droogte tot een einde komen, maar of het ook het neerslagtekort laat dalen is nog maar de vraag.

Neerslagtekort loopt verder op

Het neerslagtekort loopt al een tijdje gestaag op. Op een droge en zonnige dag verdampt er zo’n 4 mm. Op 13 mei was er nog geen sprake van een neerslagtekort en stond de teller op 0 mm. Doordat er ontzettend veel droge en zonnige dagen waren is het neerslagtekort sinds half mei gestegen naar maar liefst 126 mm. Dat is inmiddels ver boven gemiddeld en boven vorig jaar. Deze week komen we zelfs al uit boven de 5 procent droogste jaren ooit gemeten.

Door de mogelijke toename in wisselvalligheid vanaf volgende week neemt de kans op een afvlakking van de droogte en het neerslagtekort wel toe. Van een daling lijkt echter geen sprake, omdat de buien vaak plaatselijk zijn en er dus ook grote gebieden zijn die het mogelijk gewoon droog houden. Daarnaast zijn plensbuien niet het meest effectief tegen droogte. De regen valt in te korte tijd om goed de bodem in te zakken en zal veel afstromen naar sloten en rioleringen. Bovendien is er nu sprake van een kurkdroge bodem. Bij zware regenval slaat die bodem dicht en daardoor wordt de regen nog moeilijker opgenomen.

Gevolgen droogte voor de natuur

De meeste grondwaterstanden in ons land zijn op dit moment nog normaal. Dit is vooral te wijten aan het extreem natte voorjaar. „De grondwatervoorraden zijn nog redelijk op peil en veel gewassen kunnen op eigen kracht nog water vinden” aldus een woordvoerder van het Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO).

Toch wordt droogte op sommige plekken in ons land een groter probleem. Dit is goed te zien aan bijvoorbeeld de bermen langs de wegen, die steeds vaker geel en bruin kleuren. Ook vele zandgronden zijn inmiddels aan het verdrogen, vele gronden worden daarom ook al dagelijks beregend. Daarnaast verdrogen steeds meer grassoorten, mede omdat zij het meeste water uit de toplaag van de bodem halen. Hier zit echter wel een klein lichtpuntje aan voor de mensen met hooikoortsklachten. Doordat de grassoorten verdrogen worden er uiteindelijk stukken minder pollen geproduceerd.

Rob Kemps (Snollebollekes) ook herkend op festival Oerol: ‘Fijnproevers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.