Thom Voogt
Thom Voogt Binnenland 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders meer bereid tot latere leeftijd door te werken, maar vooral op deze voorwaarde

Op tijd met pensioen gaan of nog even doorwerken? Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders steeds meer bereid zijn om dat laatste te doen. Maar wel onder bepaalde omstandigheden. Zoals de mogelijkheid om de werkweek wat korter te maken.

In Nederland ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en 10 maanden. In sommige landen is dat heel anders. Je leest hier waar het hoger en lager is.

Eerder van de oude dag genieten

Doorwerken hoeft niet. Je kan er voor kiezen al vóór het behalen van de AOW-gerechtigde leeftijd met pensioen te gaan. Vroeger gebeurde dat veel. In de periode van 2002 en 2006 waren ongeveer 9 op de 10 mensen die met pensioen gingen jonger. Dat is daarna wel erg verschoven. Vorig jaar ging het hier nog maar om iets minder dan de helft van de werknemers die besloten van hun oude dag te gaan genieten.

https://twitter.com/statistiekcbs/status/1657990698333773824

Verschillen tussen bedrijfstakken

De ene tak is de andere niet. Ook als het gaat om het met pensioen gaan. Wel was het in 2022 voor het eerst dat het gemiddeld overal voor het eerst boven de 65 lag.

Het laagst was het bij openbare besturen. Zo’n 65,1 namelijk. Maar dit word met slechts een tiende meer op de voet gevolgd door de zorg. Voor de hoogste leeftijd moeten we het in een hele andere hoek zoeken. Bij de landbouw, bosbouw en visserij om precies te zijn. Daar lag het op 66,6.

Langer doorwerken onder juiste omstandigheden

Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat meer Nederlanders langer door willen blijven werken. Bij de 45- tot 55-jarigen is die bereidheid er meer dan bij de 55- tot 65-jarigen. Maar daar moet dan wel wat tegenover staan.

De meest populaire voorwaarde is dat er dan wel de mogelijkheid moet zijn om minder te kunnen gaan werken. Zo goed als de helft van de werknemers tussen de 45 en 65 geven dit aan. Daarnaast is ook het willen doen van lichter werk een belangrijk punt. Toch ziet zeker niet iedereen het zitten om te blijven werken. 23,8 procent laat weten niet langer door te willen.

Olifant Mundi na 35 jaar isolatie gered uit ‘horrordierentuin’: ‘Een grote nachtmerrie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.