Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 21 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Bizarre hobby: man doet aan ‘metrosurfen’, GVB doet aangifte

Het woord ‘metrosurfen’ zal je in eerste instantie misschien niet zoveel zeggen, tenzij je misschien denkt aan ‘op het web surfen naar Metro’. Maar dan zou je het fout hebben. Metrosurfen gaat om een veel gevaarlijker – en daarbij illegaal – fenomeen. Dit weekend dook een video op van een man die op het dak van een rijdende metro bleek te staan tussen de Amsterdamse haltes Van der Madeweg en Overamstel. De GVB heeft aangifte gedaan.

De video, die is gemaakt door een voorbijganger, verscheen op videoplatform Dumpert. ‘Real life subway surfers‘, is de video getiteld, verwijzend naar het gelijknamige spel waarbij spelers over metrosporen rennen, over de metro’s heen springen en rennen en zo punten verzamelen.

metrosurfen, gvb, aangifte
Foto: screenshot Dumpert

GVB doet aangifte vanwege ‘metrosurfen’

Op de video is in de verte te zien dat een figuur – lijkend op een man – op de rijdende metro staat. „Jongens, what the fuck“, zegt de filmende persoon. „Welkom in Amsterdam.” In de reacties van de filmpjeswebsite noemt iemand dat de metrosurfer zo toch ‘een paar euro voor een kaartje bespaart’, maar volgens de GVB is dit fenomeen niks om grappen over te maken.

De GVB-woordvoerster zegt met stomheid te zijn geslagen. „Metrosurfen is niet alleen gevaarlijk, maar ook nog eens verboden”, zegt zij. Bij station Overamstel is nog naar de man gezocht, maar hij was niet meer te vinden. Het is ook niet bekend hoe hij op de metro wist te komen.

Volgens de woordvoerster zit het gevaar vooral in de onvoorspelbaarheid van de bewegingen van de metro en in de hoogte van het metrostel. Bovendien ligt er op het dak soms nog allerlei elektronica, zeker als het een metro is die kan worden omgebouwd tot tram. Zij zegt nog geen gevallen van metrosurfen te hebben meegemaakt in de vijftien jaar dat ze bij het GVB werkt. Wat precies de straf is voor deze actie, is niet genoemd.

Meer binnenlands nieuws lees je hier.

Kijkers zijn het eens over Edsilia Rombley in Jachtseizoen: ‘Overdreven gegil’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.