Thom Voogt
Thom Voogt Binnenland 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Koning Willem-Alexander is orgaandonor, maar mag om deze reden géén bloed afstaan

De achtste aflevering van de podcast Door de ogen van de Koning is vandaag online gekomen. Hier gaat Edwin Evers met koning Willem-Alexander in gesprek over zijn tien jaar koningschap en vandaag leren we weer iets nieuws. Hij is orgaandonor, maar bloed mag hij niet geven en wel om de volgende reden.

Ook vorige week leerden luisteraars van de show weer het één en ander van onze vorst. Hij deed onder meer een boekje open over zijn visie op de doodstraf en de rol van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geen bloed geven

Koning Willem-Alexander heeft toen de nieuwe donorwet inging „niets gedaan” en is dus orgaandonor. Maar dat betekent niet dat hij alles mag afstaan. Het staatshoofd vertelt in de podcast dat bloed doneren er niet voor hem inzit. Voor wie nu denkt dat dat komt vanwege zijn functie, nee, dat is niet de reden.

Willem-Alexander ging in van 1983 tot 1985 naar de middelbare school in Wales (net als dochter Alexia). Mensen die tussen 1980 en 1996 langer dan een half jaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond, mogen geen bloed of bloedplasma doneren vanwege een risico op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, beter bekend als de gekkekoeienziekte. „Niet dat ik er last van heb hoor”, zegt de koning refererend aan de ziekte.

https://twitter.com/koninklijkhuis/status/1656526150733103104

Koning blikt terug op 2020

De aflevering van deze week gaat over het jaar 2020. Voor velen ook wel bekend als het coronajaar. Ook voor onze royals was het een bewogen jaar, met een onhandige beslissing. Koning Willem-Alexander noemt zijn vakantie naar Griekenland in de herfstvakantie van 2020, tijdens de coronapandemie, zijn  „grootste inschattingsfout.” Volgens hem voelden mensen zich terecht door hem in de steek gelaten toen hij op vakantie ging. De reis werd vroegtijdig afgebroken en thuis bood het koningspaar excuses aan.

De koning prijst verder ook de „ongelooflijke inzet van het zorgpersoneel” gedurende de pandemie. Hij uit daarbij zijn respect voor hoe zorgmedewerkers „zonder de gevaren goed te kennen en zonder de beste beschermingsmiddelen” hun werk moesten doen toen corona uitbrak.

Boze kijkers ontdekken dat Jesper uit Steenrijk, Straatarm eerder als oplichter werd ontmaskerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.