Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 8 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Kabinet wil meer Nederlanders op de fiets krijgen: ‘Kort ritje? Da’s zo gefietst!’

Met de nieuwe publiekscampagne ‘Kort ritje? Da’s zo gefietst’ wil het kabinet werknemers verleiden om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Het is doel is om over twee jaar 100.000 meer mensen te hebben die dagelijks naar het werk fietsen.

Een kwart van alle verplaatsingen in Nederland gaat met de fiets, maar dat is toch te weinig, stelt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in het AD.

Kabinet wil iedereen op de fiets krijgen

Naast het doel om begin 2025 100.000 extra werknemers op de fiets te krijgen, streeft het kabinet ernaar om iedereen meer te laten fietsen. Volgens het kabinet maken momenteel nog te veel mensen voor korte afstanden gebruik van de auto.

Ongeveer de helft van alle autoritten is namelijk korter dan 7,5 kilometer en een derde korter dan 5 kilometer. Met tv-spotjes en andere reclame-uitingen is het kabinet van plan dit te veranderen en automobilisten te overtuigen voortaan de auto te laten staan.

Heijnen is positief over de campagne: „Gezonder leven en meer bewegen staat bij veel mensen bovenaan de lijst met goede voornemens.” Daarnaast is uit een gedragsonderzoek gebleken dat bijna zeven op de tien automobilisten voor korte ritten vaker willen fietsen.

Minder stress en kleiner risico op vroege dood

Uit een eerder onderzoek bleek al dat fietsen naar je werk niet alleen goed is voor je gezondheid, maar dat het ook helpt tegen stress. Volgens de onderzoekers heeft de eerste drie kwartier van je werkdag invloed op hoe je de rest van de dag functioneert. Doordat de mensen die op de fiets komen minder stress ervaren, zullen ze de rest van de dag productiever zijn.

Fietsend naar je werk zorgt niet alleen voor minder stress, maar verlaagt ook het risico op een vroege dood. Britse onderzoekers volgden vijf jaar lang ruim 260.000 mensen. De mensen die het minst de auto namen, bleken de minste kans te hebben om aan iets te overlijden dan wanneer ze bijvoorbeeld lopen naar het werk.

7 verrassende trucs tegen overgewicht, gestaafd door onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.