Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 30 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Klommen over hekken’ en ‘braken kluisjes open’: getuigen vertellen over dodelijke steekpartij festival

Twee dagen na de dodelijke steekpartij op festival Solid Grooves wordt steeds meer duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld. Volgens getuigen zou een ruzie om een gestolen zonnebril de aanleiding zijn van het fatale steekincident op het festival in Amsterdam. Het slachtoffer is de 21-jarige Jimmy uit Diemen.

Tegen De Telegraaf zegt een getuige dat een groepje het terrein op was gekomen door over de hekken te klimmen. Ze zouden dat hebben gedaan om diefstallen te plegen. Voordat het tot een confrontatie kwam, zouden er al meerdere kluisjes op het festivalterrein zijn opengebroken om daar spullen uit te jatten.

De ruzie ontstond nadat een zonnebril was gejat. Het Parool schreef gisteren al op basis van bronnen dat het overleden slachtoffer de vriend van zijn zus te hulp schoot. Ook die krant sprak getuigen en schreef dat er op het festival ruzie ontstond omdat een groepje mensen spullen zou hebben gestolen.

‘Blijf gewoon thuis als je hiervoor komt’

Op sociale media gaat een video rond van een vechtpartij die op het festivalterrein zou zijn, maar het is niet duidelijk wie de beelden heeft gemaakt. Op de video is veel chaos te zien en meerdere mensen die schoppen, slaan, of elkaar duwen. „Blijf gewoon thuis man, als je voor dit komt”, is erbij geschreven.

De Amsterdamse politie zegt de toedracht van het dodelijke steekincident nog in onderzoek te hebben. „Het zou een scenario kunnen zijn”, zegt een politiewoordvoerder tegen persbureau ANP. De festivalorganisatie zei gisteren geschokt te zijn door de gebeurtenissen. „We tasten in het duister over het hoe en waarom.” Het festival ging na de steekpartij door om geen angst en paniek te zaaien, zegt de organisator. Wel zou er na het incident tot het einde van het feest ‘een grimmige sfeer’ heersen, schrijft Het Parool.

Drie verdachten aangehouden na dodelijke steekpartij op festival

Zondag rond 21.20 uur kwamen de eerste meldingen bij de politie binnen dat er ruzie was op het festivalterrein en dat iemand daarbij was gestoken. Drie mensen raakten gewond door de steekpartij. Agenten troffen op het festivalterrein vlakbij station Sloterdijk de 21-jarige Jimmy zwaargewond aan. Hij moest ter plekke worden gereanimeerd, waarna hij met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed hij even later aan zijn verwondingen.

Op en rond het festivalterrein hield de politie gisteravond twee verdachten aan voor mogelijke betrokkenheid bij het dodelijke steekincident. Een arrestatieteam pakte gisteravond een derde verdachte op in het centrum van Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. Het is nog niet duidelijk wat hun rol precies is geweest.

Dodelijk steekincident bij festival, organisatie geschokt: ‘Tasten in het duister’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.