Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 13 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Woensdag, gehaktdag: dan moet blijken of de boekhouding van het kabinet weer op orde is

Op Verantwoordingsdag aanstaande woensdag, ook wel gehaktdag genoemd, wordt duidelijk hoe de Algemene Rekenkamer oordeelt over de uitvoering van de plannen van het kabinet. In eerdere edities heerste namelijk onduidelijkheid.

Twee jaar op rij was van te veel verplichtingen en uitgaven namelijk onduidelijk of ze wel rechtmatig waren. Het kabinet kreeg van de Rekenkamer dan ook een flinke tik op de vingers om de gebrekkige boekhouding.

Derde woensdag in mei

Woensdag moet dus blijken of die boekhouding inmiddels wel op orde is. Vorig jaar op Verantwoordingsdag (de derde woensdag in mei) bleek al dat de Rekenkamer het geduld aan het verliezen is. Minister van Financiën Sigrid Kaag kondigde in reactie op die kritiek een speciale taskforce aan die de verantwoording over uitgaven en verplichtingen moest verbeteren.

Verantwoordingsdag of gehaktdag is een belangrijke dag, omdat het kabinet letterlijk verantwoording moet afleggen. Waar op Prinsjesdag de plannen van het kabinet centraal staan, draait Verantwoordingsdag om controle op die plannen. Ook voor de Tweede Kamer is het verantwoordingsonderzoek van de Rekenkamer een belangrijk hulpmiddel om het kabinet te controleren. Het gaat jaarlijks immers om enkele honderden miljarden euro’s aan uitgaven en verplichtingen.

Gehaktdag ofwel Verantwoordingsdag

Het verantwoordingsonderzoek richt zich op het vorige begrotingsjaar, in dit geval dus 2022. Vorig jaar is de begroting opnieuw vaak tussentijds aangepast. Dit gebeurde onder meer omdat het kabinet moest inspelen op de oorlog in Oekraïne en de hoge (energie)prijzen als gevolg daarvan.

Naast de Staat van de Rijksverantwoording over 2022, publiceert de Rekenkamer verantwoordingsonderzoeken over de ministeries en verschillende fondsen, zoals het Gemeentefonds en het Nationaal Groeifonds. De Rekenkamer vroeg vorig jaar ook specifiek aandacht voor de uitvoering door de Belastingdienst, de stroperige schade- en versterkingsregelingen voor bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen en problemen bij Defensie.

Financieel Jaarverslag van het Rijk

Minister Kaag overhandigt het Financieel Jaarverslag van het Rijk over 2022 en de departementale jaarverslagen aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Daarna biedt waarnemend president Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer de verantwoordingsrapporten aan.

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Ik heb minstens een ton nodig per jaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.