Thom Voogt
Thom Voogt Binnenland 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dekentje erbij? Veel Nederlanders zetten de verwarming flink lager om geld te besparen

De zomer is alweer bijna in zicht, dat betekent dat de verwarming weer omlaag kan. Of heb je dat al gedaan? Veel Nederlanders in ieder geval wel. Ongeveer 45 procent heeft de verwarming al omlaag gedaan om zo minder te hoeven betalen nu de energieprijzen zo hoog zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise die daarvoor samenwerkte het onafhankelijke veldwerkbureau Panel Inzicht.

Strijd tegen hoge rekeningen

Veel dingen worden de laatste tijd alsmaar duurder. Niemand wil te veel betalen, maar met de huidige energieprijzen verdwijnen je zuurverdiende euro’s in een mum van tijd. In de winter al helemaal, maar daar staken een hoop mensen een stokje voor. Bijna de helft van de Nederlanders besloot zo min mogelijk de verwarming te gebruiken.

Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, zochten we naar andere manieren om warm te blijven. „Extreem hoge energierekeningen zorgden ervoor dat mensen resoluut de verwarmingsknop dichtdraaiden en een warmte trui aantrokken. Vooral de jongere generatie, blijkt uit het onderzoek. Er werd zelfs gesproken over meer op kantoor werken, vaker naar de sportschool gaan of zelfs overwinteren in Spanje om maar niet te hoeven stoken. Niet gek, want een koud huis is natuurlijk oncomfortabel. Niet alleen de gasprijzen lagen op absurde niveaus, ook de stroomprijs was hoog.”

Andere manieren om te besparen

Maar we deden meer. Je kunt, naast bovenstaande maatregelen, ook op kleinere schaal besparen. Dat deed zo’n 45 procent namelijk. Zoals het plaatsen van een slimme thermostaat of ledverlichting bijvoorbeeld.

Ook gaf ongeveer tien procent aan koud te zijn gaan douchen. Daar krijg je het misschien alleen nog maar kouder van, maar je houdt wel meer geld in je eigen zak.

Volgens De Kok hielp het ook mee dat de kou buiten redelijk meeviel, maar hij waarschuwt wel dat het geen goed idee is de verwarming helemaal vrij te geven. „We hadden gelukkig een relatief warme winter, waardoor het in een goed geïsoleerd huis mogelijk was om de verwarming flink lager te zetten. De verwarming helemaal uitzetten is echter niet zo’n goed idee, want dat zorgt voor extra vochtigheid in huis, de leidingen kunnen eventueel bevriezen en natuurlijk is het ook niet prettig wonen. Bijkomend moet je het ook weer helemaal opstoken, wat minder efficiënt is.”

Hoeveel water moet je nou echt op een dag drinken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.