Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 22 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Tweede Wereldoorlog-organisatie niet blij met 4 mei-lied Kinderen voor Kinderen: ‘Te voorzichtig’

Wageningen45, de organisatie die de oorlogsherdenkingen in de Stad der Bevrijding faciliteert, is heel ongelukkig met het 4 mei-lied van Kinderen voor Kinderen. Volgens voorzitter Chris Janssen is met het lied, dat kinderen probeert aan te zetten tot herdenken, „erg veel voorzichtigheid betracht.”

„Het kan nu gaan over elk overlijden in je leven”, stelde Janssen vandaag in het radioprogramma Spijkers Met Koppen. Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is boos op het lied ‘Twee Minuten Stilte’.

Ontevreden over 4 mei-lied Kinderen voor Kinderen

Het nummer en de videoclip werden afgelopen week online gelanceerd. Op 4 mei treedt het koor voor het eerst met het nummer op tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam, een herdenking speciaal voor, door en met kinderen. Alleen komen de woorden ‘oorlog’, ‘Tweede Wereldoorlog’ of ‘Joden’ niet in de tekst voor. „In een tijd waarin directe getuigen van de oorlog ons ontvallen, de kennis over die tijd afneemt en het antisemitisme toeneemt, en door sociale media de waarheid en feiten minder duidelijk worden, moet je juist die feiten blijven benoemen”, aldus Janssen. „We herdenken op 4 en 5 mei oorlog en oorlogsslachtoffers.”

„Het antisemitisme, de uitsluiting en het racisme die hebben geleid tot de Tweede Wereldoorlog zijn niet uit de wereld verdwenen, integendeel”, aldus CIDI-directeur Naomi Mestrum. „Het feit dat in Nederland meer dan 100.000 Joden zijn gedeporteerd en niet meer terugkwamen, is een groot nationaal trauma waar we lessen uit moeten trekken. Hoe kunnen kinderen die lessen trekken als je dat soort zaken in zo’n liedje niet benoemt?”

‘Gevaar van nivellering ontstaat’

Janssen krijgt steun van journalist Natascha van Weezel, kleindochter van Holocaust-overlevenden. „Door dit soort nummers ontstaat het gevaar van nivellering”, stelt ze. „Het gaat niet alleen om de Joden, maar ook de Roma en Sinti, en om Indonesië. Als je niet meer weet en benoemt waar 4 en 5 mei aan refereren, dan heeft het woord vrijheid ook geen betekenis meer.” Ook homoseksuelen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd en naar concentratiekampen gestuurd.

BNNVARA, dat Kinderen voor Kinderen produceert, laat in Spijkers Met Koppen in een reactie weten dat „het doel van het lied is om op een laagdrempelige manier stil te staan bij herdenken. Dat valt of staat niet met het benoemen van oorlog.”

Maar Mestrum is het daar pertinent mee oneens. „Door dit soort feiten niet te benoemen, neem je geen enkele verantwoordelijkheid voor ons gemeenschappelijke verleden”, aldus de CIDI-directeur. „Waarom zouden kinderen zich niet ongemakkelijk mogen voelen over dit soort elementen uit ons verleden? Waarom willen we deze geschiedenis weghouden van de nieuwe generatie? Zo heeft de herdenking op 4 mei geen enkele waarde of nut meer.”

Kledingfabrieken Bangladesh tien jaar na ramp nog niet veilig genoeg: ‘Grote merken profiteren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.