Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 15 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Regenboogvlaggen worden uitgehangen als reactie op geweld: ‘Dát is pas een mooie vorm van protest’

Door heel Nederland wordt vandaag de regenboogvlag uitgehangen als reactie op de geweldsincidenten tegen de lhbti+-gemeenschap van vorige week. Dat is het geval in onder meer de vier grote steden en ook in veel andere plaatsen. Op sociale media worden ook veel (digitale) regenboogvlaggen opgehangen.

De vlag wordt uitgehangen in plaatsen als Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Arnhem, Haarlem, Groningen, Vlissingen, Wageningen en Roermond. In Deventer wordt in de avond ook de Wilhelminabrug verlicht in regenboogkleuren.

Gewelddadige acties tegen lhbti+’ers

De regenboogvlag van COC Eindhoven en regio werd vorige week weggerukt door een groep van twintig hooligans. Daarom hangt de belangenorganisatie vanmiddag een nieuwe vlag op. In een open brief riepen twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland iedereen op om dat voorbeeld te volgen en vandaag ook een regenboogvlag of andere lhbti+-gemeenschapsvlag uit te hangen.

Naast het verwijderen van de vlag werd er vorige week zaterdag een groep lhbti+-jongeren uitgescholden in het COC-pand in Eindhoven en werd een vrijwilliger geslagen. Diezelfde nacht werden medewerkers van een Groningse dragshowbar en lhbti+-café mishandeld. Door die onrust zaten afgelopen week vier dragqueens aan de talkshowtafel van Khalid & Sophie om het probleem te bespreken. „Ik voel me heel erg angstig”, zei Envy Peru in de uitzending. Bij recente voetbalwedstrijden kwam het voor dat er homofobe uitspraken werden gedaan zonder dat er werd ingegrepen. Zoals bijvoorbeeld tijdens de voetbalwedstrijd tussen PSV en Spakenburg van vorige week.

https://twitter.com/COCNederland/status/1646096647049342976

Regenboogvlag en #SamenSterk

Met de actie willen de initiatiefnemers de lhbti+-jongeren „een hart onder de riem steken” en „tonen dat Nederland geweld tegen de regenbooggemeenschap niet pikt.” De belangenorganisatie voor lhbti+-personen roept mensen op een foto van een regenboogvlag op sociale media te delen met de hashtag #SamenSterk.

Volgens COC Nederland geven in totaal bijna zeventig gemeenten en provincies gehoor aan de oproep en doen daarnaast ook veel andere partijen mee zoals bedrijven, organisaties en veel particulieren. Sociale media stromen vol met foto’s van regenboogvlaggen en steunende woorden.

https://twitter.com/Pilotwin/status/1647174140632133632

https://twitter.com/WilcoBoom/status/1647171033856614400

https://twitter.com/DinyD_B/status/1647179349903253505

Khalid & Sophie over het functioneren van meldpunt Mores (en dat moet een stuk professioneler)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.