Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 1 apr 2023
Leestijd: 1 minuut

Politie moet harder optreden tegen racisme: ‘Moeten de pijn gaan voelen’

Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij. De politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland.

In een interview met het AD zegt Knol dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

‘Politiemensen moeten de pijn gaan voelen’

„Wij zien hetzelfde probleem en vinden dat er een sociaal veiligheidsplan moet komen, zodat dit onderwerp echt op de agenda komt van de politie, en er ook niet meer vanaf gaat”, aldus Struijs. „Politiemensen moeten de pijn gaan voelen van mensen die ermee te maken hebben.”

Die kennis over racisme moet het probleem vervolgens zowel binnen als buiten de organisatie tegengaan, denkt de voorzitter. „Want als je die pijn van de maatschappij begrijpt, dan voel je dat als politie ook. En dit is ook iets wat je met je hart moet doen.”

Filmpje waarin politie racistische opmerkingen maakt

Vorig weekend ging er op sociale media een filmpje rond waarin politiemedewerkers in privétijd racistische opmerkingen maakten. Zes politiemensen werden daarna per direct buiten functie gesteld, en er is een onderzoek gestart naar de uitlatingen en de betrokkenheid van de medewerkers.

Volgens Struijs zijn er inmiddels gesprekken gevoerd over het sociale veiligheidsplan met politiebonden, de minister van Justitie en Veiligheid en de top van de politie. „We proberen het plan al langer op de agenda te krijgen, omdat we hetzelfde probleem als politiechef Knol zien. Racisme en discriminatie komen te vaak voor, en we moeten harder gaan optreden. We moeten met slachtoffers in contact komen en ze serieus nemen.”

Excuses aan lhbtiq+-leed, in Op1 deelt Henk zijn verhaal: ‘Homo? Dat kan niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie moet harder optreden tegen racisme: ‘Moeten de pijn gaan voelen’
Sluiten