Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 26 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Topvrouw Shell: ‘Gasveld Groningen kan dit jaar nog dicht’

Het gasveld in Groningen moet al dit jaar volledig dicht. Dat vindt de topvrouw van Shell Nederland, Marjan van Loon. Op dit moment levert het gasveld nog minimale hoeveelheden gas om de boorputten bruikbaar te houden, maar dat is volgens haar niet nodig. „Het kan en het moet, dus het veld moet dicht”, zei Van Loon in het programma WNL Op Zondag.

Eind januari adviseerde de Gasunie, die gasleidingen en -opslagen beheert, het kabinet nog om het Groningenveld dit jaar op de waakvlam te houden en niet definitief te sluiten. Door de oorlog in Oekraïne blijft het namelijk onzeker of Nederland de komende winter aan voldoende gas kan komen. Het is dus beter om de optie van Gronings gas nog achter de hand houden, redeneerde Gasunie.

‘Oncomfortabel’ om gaskraan dicht te draaien

„Het is misschien oncomfortabel in een energiecrisis dat je iets echt uit gaat zetten, maar de waakvlam is nog best substantieel en dan hou je aardbevingen”, zei Van Loon. Volgens haar vinden ook veel andere betrokkenen bij het Groningse gasveld dat het verantwoord is om de gaskraan definitief dicht te draaien.

De Tweede Kamer riep staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ook al op het advies van Gasunie naast zich neer te leggen. Hij neemt naar verwachting tot juni de tijd om daar een besluit over te nemen.

Shell jarenlang verantwoordelijk voor gaswinning Groningen

Shell was als een van de aandeelhouders van de NAM jarenlang verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen, die naar later bleek aardbevingen veroorzaakte. Het bedrijf draait nu ook financieel op voor schadeherstel en de versterking van huizen in het bevingsgebied. „De schade- en versterkingsopgave moet versnellen en daar komt meer bij kijken, weten we nu. Het is complex”, zei de Shell-topvrouw daarover. „Het kabinet moet kijken hoe dat anders kan en wij hebben gezegd: we zijn bereid om te kijken we dat mogelijk kunnen maken.”

Vernietigend rapport over gaswinning: ‘Belangen Groningers structureel genegeerd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Topvrouw Shell: ‘Gasveld Groningen kan dit jaar nog dicht’
Sluiten