Thom Voogt
Thom Voogt Binnenland 24 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

OMT: grootschalig testen niet meer nodig

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is het vanaf nu niet meer nodig om grootschalig te testen op het coronavirus. Dat laat het adviesorgaan aan het kabinet weten. Hiermee zou volgens het OMT ook het advies voor isolatie bij besmetting komen te vervallen. Over het overnemen van het advies moet nog wel een beslissing gemaakt worden.

Het virus zorgde ongeveer drie jaar geleden voor een wereldwijde pandemie. Meerdere ingrijpende maatregelen werden in het leven geroepen. Ook volgden er vele adviezen die vaak grotendeels overgenomen werden door het kabinet. Vorig jaar mei werd in ons land de laatste maatregel afgeschaft. Mondkapjes waren vanaf dat moment niet meer verplicht op Nederlandse vliegvelden.

Het nieuwe advies roept veel reacties op. Een woordvoerder van de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland geeft in een reactie op het advies aan dat werkgevers het coronavirus vanaf nu zullen benaderen als andere bedrijfsrisico’s. Hoe bedrijven er uiteindelijk mee om zullen gaan is nog niet bekend.

Pandemie voorbij volgens OMT

Het coronavirus is niet weg. Sterker nog, de afgelopen week namen de besmettingen en ziekenhuis opnamen juist toe. Toch zou het virus volgens het OMT nu in de endemische fase zitten én zou de pandemie voorbij zijn. Dit betekent dat het virus bij het dagelijks leven hoort en net zo wordt benaderd als andere luchtweginfecties.

Toch namen de aantallen mensen met griepverschijnselen de afgelopen tijd weer toe. Voor het feit dat er veel influenza in de monsters wordt teruggevonden, zijn meerdere verklaringen. Patiënten die zich met klachten bij de huisarts melden kunnen ook andere luchtwegvirussen bij zich dragen, zoals het RS-virus of het rhinovirus. Dat laat onderzoeker Mariëtte Hooiveld van het Nivel aan persbureau ANP weten.

Teststraten GGD vooralsnog open

Sommige GGD-locaties gaven al vóór het advies naar buiten kwam, aan hun testlocaties te gaan sluiten. Zo kunnen inwoners van de regio Utrecht vanaf 1 maart niet meer naar een testlocatie toe.

Ondanks het advies van het OMT willen toch nog niet alle GGD’en op de zaken vooruitlopen. De meeste houden enkele teststraten voorlopig open, in elk geval totdat gezondheidsminister Ernst Kuipers een besluit heeft genomen over het advies.

Vernietigend rapport over gaswinning: ‘Belangen Groningers structureel genegeerd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
OMT: grootschalig testen niet meer nodig
Sluiten