Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Nareisbeperking asielzoekers tegen de wet, familieleden naar Nederland

Gezinnen van asielzoekers kunnen straks makkelijker naar Nederland om te herenigen met familie. Eerder gold er namelijk een nareisbeperking voor familieleden, maar Raad van State oordeelde dat die maatregel volgens de wet niet mag.

De nareisbeperking hield in dat familieleden zelf huisvesting moesten vinden in Nederland en daarna pas hierheen mochten komen. Maar die regel is nu van de baan. Daardoor hoeven twaalfhonderd mensen, die recht hebben op een visum, niet meer te wachten.

Nareismaatregel voor asielzoekers in strijd met wet

Raad van State is het hoogste rechtsorgaan en oordeelde dat de nareisperkering in strijd was met de Nederlandse en Europese wetgeving. Zo botsen de maatregelen met de Vreemdelingenwet en de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. „De hoogste rechter heeft gesproken. Wij voeren uit wat de rechter vraagt”, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via een woordvoerder.

Nederland kampt inmiddels met een opvangcrisis. De nareisbeperking gold tussen oktober en januari. Waarom ze werd ingevoerd? Het ging om een kwestie van ‘tijd kopen’. Familieleden hebben namelijk het recht om naar Nederland te komen, maar moesten op deze manier langer wachten. Ook zouden ze via deze weg direct in een reguliere woning belanden, zonder in opvangcentra terecht te komen.

Woningen voor vluchtelingen

Gemeenten kampen momenteel met een tekort aan sociale huurwoningen om asielzoekers onder te brengen. En daar wringt de schoen. Deze mensen hebben het recht om in Nederland te blijven, maar een woning bieden is tegenwoordig niet makkelijk. „Gezien de krapte op de woningmarkt is het nog steeds lastig om voldoende geschikte huizen te vinden. Dat zorgt voor extra druk op de capaciteit in de komende weken”, aldus Van der Burg.

Vorige maand werd de maatregel al opgeschort, maar het officiële oordeel kwam dus nog van Raad van State. Verschillende Kamerleden reageren op de uitspraak. Links is grotendeels tevreden met deze beslissing, rechts echter niet.

Karsu maakt opnieuw diepe indruk over aardbeving Turkije en breekt bij Jinek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nareisbeperking asielzoekers tegen de wet, familieleden naar Nederland
Sluiten