Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 26 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Lente staat voor de deur, maar op fraai weer hoeven we nog niet te rekenen

De meteorologische lente staat voor de deur, maar we hoeven voorlopig nog niet te rekenen op fraai lenteweer. Volgens Weeronline zal vooral de tweede helft van maart meer regen met zich meebrengen dan normaal in die periode.

Aankomende woensdag, op 1 maart, gaat de lente van start. Voor de eerste dagen van de maand voorspellen de weermodellen nog wat zonnige perioden met temperaturen tussen de 7 en de 9 graden. ’s Nachts ligt het kwik rond het vriespunt en kan er op sommige plekken mist ontstaan.

Halverwege maart veel wisselvallig weer verwacht

Maar zonnige dagen worden al in het eerste weekend van maart ingeruild voor wisselvallig weer. De kans op neerslag neemt dan toe. De buien kunnen bestaan uit hagel en soms zelfs natte sneeuw. De temperatuur zakt ook een beetje, naar zo’n 5 tot 8 graden. Daarmee wordt het kouder dan normaal in die periode.

Halverwege de maand lijkt de lente ook niet veel dichterbij te komen. Er wordt dan nóg natter weer verwacht. Er trekken dan regelmatig buien over het land die voor meer neerslag dan normaal kunnen zorgen, aldus het weerbureau. De thermometers geven dan wel weer wat hogere waarden aan, maar met maxima van 9 tot 11 graden zijn het wel normale temperaturen voor het seizoen.

Pollenseizoen komt nog niet op gang

Het wisselvallige weer is wel goed nieuws voor mensen die allergisch zijn voor pollen. „Met het uitblijven van hoge temperaturen zal het berkenpollenseizoen in maart nog niet goed op gang komen”, aldus Jaco van Wezel van Weeronline.

Tot het einde van de maand zal het kwik rond het normale niveau van 10 tot 12 graden blijven, maar het lijkt dan wel wat minder nat te worden, al is dat nog erg onzeker. „Er is ook kans dat het natte weer van halverwege de maand voortduurt tot einde maart.”

Lente komt eind maart langzaam in zicht

Hoewel de temperaturen nog niet echt lenteachtig zijn, kan het op sommige momenten voor het gevoel, uit de wind en in de zon, wel als voorjaar aanvoelen. „De zon staat steeds hoger aan de hemel en geeft daardoor meer warmte. Aan het einde van de maand kun je midden op de dag wel weer vitamine D opdoen”, aldus Van Wezel.

Ook CIA-baas waarschuwt dat China wapens naar Rusland wil sturen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lente staat voor de deur, maar op fraai weer hoeven we nog niet te rekenen
Sluiten