Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 4 feb 2023
Leestijd: 1 minuut

Maakt de dienstplicht een terugkeer? CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. „De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid. Daar wordt Nederland beter van”, schrijft hij vandaag op Twitter.

Hoekstra wil dat 200.000 jongeren jaarlijks bij de krijgsmacht gaan of voor maatschappelijke diensttijd kiezen, zei hij tegen De Telegraaf. „Ze kunnen een halfjaar of een jaar besteden aan het versterken van onze strijdkrachten en de nationale veiligheid of aan een sociaal-maatschappelijke taak, zoals zorg en welzijn.”

Hoekstra pleit voor dienstplicht

Volgens hem staan momenteel „de saamhorigheid, redelijkheid en de rechtsstaat” in Nederland onder druk. „Ik zie steeds meer polarisatie, ook in de politiek. Bevolkingsgroepen komen steeds minder met elkaar in aanraking.” Hij vervolgt: „Ik vind het volstrekt logisch dat je van jongeren vraagt om iets voor het land te doen. In veel andere landen gebeurt dat al.”

Opkomstplicht

Sinds 1997 is het in Nederland niet meer verplicht om in dienst te gaan. Sinds dat jaar is de opkomstplicht uitgesteld. Momenteel loopt er een experiment met een vrijwillig dienstjaar. Het CDA houdt vandaag een partijcongres in Amersfoort. Daar zal Hoekstra voor zijn plan pleiten. „Het is tijd voor de herinvoering van de dienstplicht.”

Dat Hoekstra pleit voor de dienstplicht is Twitteraars niet ontgaan. Zij delen hun genoegen en ongenoegen over de plannen van de CDA’er.

Yvonne Coldeweijer laat hoger beroep zitten: ‘Geen vertrouwen in rechtssysteem’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maakt de dienstplicht een terugkeer? CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering
Sluiten