Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 28 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Politie gebruikt slijptollen en cola bij klimaatblokkade Extinction Rebellion op A12 in Den Haag: ‘Ga daar weg’

Klimaatactivisten zijn vandaag de A12 in Den Haag opgelopen om daar een blokkade te vormen. De actievoerders van Extinction Rebellion (XR) liepen de snelweg op ondanks waarschuwingen van de politie. Actievoerders worden opgetild door de politie en in een busje gezet. De politie probeert klimaatactivisten van de weg te halen, maar heeft daar slijptollen en cola voor nodig.

Zowel de activisten als de agenten dragen gehoorbescherming tegen het geluid van de slijptol. Gereedschapskisten met daarin ook hamers worden ingezet, en de politie probeert vastgelijmde demonstranten van elkaar los te weken met behulp van cola. Actievoerders hebben zich via een buis aan elkaar vastgelijmd. Er wordt niet geluisterd naar de oproep van de politie om richting het Malieveld te gaan.

Update: uiteindelijk zijn enkele honderden klimaatdemonstranten aangehouden. Aan het einde van de middag was de A12 weer vrij.

Blokkade Extinction Rebellion

Er verzamelden verschillende groepen rond de snelweg, het Malieveld en het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Ze hebben spandoeken en borden bij zich met teksten als ‘Wij staan voor het recht op protest’, ‘Ga wat beters doen met al die poen’ en ‘Arresteer de échte klimaatboeven’. Er is veel politie aanwezig. Voordat de actievoerders de snelweg opliepen, waarschuwde de politie nog. „Het is verboden u te begeven op de A12. U begaat dan een strafbaar feit”, klonk het via luidsprekers.

Aanhangers

In de afgelopen dagen zijn zeven aanhangers van Extinction Rebellion opgepakt vanwege de aangekondigde protestactie tegen de manier waarop de overheid omgaat met de fossiele subsidies. Ze hadden anderen opgeroepen mee te doen aan de blokkade van de Utrechtsebaan. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze zich daarmee schuldig gemaakt aan opruiing. Ze zijn inmiddels weer vrij, maar ze mogen voorlopig niet op de Utrechtsebaan komen.

Een van hen is acteur Sieger Sloot, die ondanks een gebiedsverbod wel van plan is om te komen, zo zei hij vandaag in het Volkskrant Magazine. Ook zangeres Merol, schrijfster Maartje Wortel en actrice Georgina Verbaan doen mee aan de protestactie in Den Haag.

‘Paniek van Rutte is terecht’: PvdA en GroenLinks reageren op uithaal VVD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie gebruikt slijptollen en cola bij klimaatblokkade Extinction Rebellion op A12 in Den Haag: ‘Ga daar weg’
Sluiten