Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 13 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Segers stopt als Tweede Kamerlid en politiek leider ChristenUnie: ‘Het is mooi geweest’

Gert-Jan Segers stopt als Tweede Kamerlid en politiek leider van de ChristenUnie. Hij draagt het fractievoorzitterschap volgende week dinsdag over aan Mirjam Bikker en zwaait een week later af als volksvertegenwoordiger.

In een afscheidsbrief aan de partijleden schrijft Segers dat het een „super zware baan is die veel van je gezin en omgeving vraagt” en dat het „na tien jaar mooi geweest is”. „We hebben elkaar in deze tien jaar steeds vastgehouden, maar ook voor ons als gezin is het goed om nu een punt te zetten en weer meer tijd voor elkaar te hebben.”

‘Leiderschap is altijd tijdelijk’

Segers vindt het daarnaast „ook gewoon heilzaam” om op een zeker moment plaats te maken voor een ander. „Leiderschap is altijd tijdelijk en bij de verkiezingen in 2021 wist ik al dat dit mijn laatste periode zou worden”, vertelt hij in een interview met NRC.

Hij zegt zich bij de vorige verkiezingen alleen kandidaat te hebben gesteld omdat hij wist dat er een „kundige en gedreven opvolger op de lijst stond” die zijn plek zou kunnen innemen. „En die moedige vrouw staat er nu, bijna twee jaar na de verkiezingen, klaar om de fractie en de partij op haar eigen manier voor te gaan en werk te maken van onze missie. Ik ben Mirjam Bikker daar heel dankbaar voor.”

Blikker wordt fractievoorzitter en nieuw politiek leider

Bikker wordt naast fractievoorzitter ook de nieuwe politiek leider van de ChristenUnie. De nieuwe partijleider is haar voorganger „ongelooflijk dankbaar” voor de samenwerking. „Het is een voorrecht om met hem samen te mogen werken en we gaan hem missen.”

De zetel die Segers achterlaat, gaat naar Nico Drost. Hij verving eerder Stieneke van der Graaf tijdens haar zwangerschapsverlof. Eppo Bruins, die eigenlijk boven Drost op de kieslijst stond, heeft besloten geen zitting in de Kamer te nemen.

Politici gaan Segers missen

Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove zegt Segers zijn „gedrevenheid, betrokkenheid en eigenheid” te gaan missen. „Ik ben tegelijkertijd blij dat we met Mirjam een opvolger hebben klaarstaan die kundig is, weet waar ze voor staat en gaat voor waar ze in gelooft.”

Op Twitter bedankt premier Mark Rutte Segers voor de lange samenwerking. „Ik kijk met veel warmte terug op onze lange samenwerking en ik wens zijn opvolger alle goeds.”

„Het was een buitengewoon voorrecht om in de Kamer, tijdens formaties en gedurende kabinetsperiodes intensief met hem op te trekken”, reageert ook vicepremier Carola Schouten op het vertrek van Segers. „Na zijn vertrek uit Den Haag blijft er een dierbare vriendschap. Ik wens hem veel Inspiratie toe bij wat er nu op zijn pad komt.”

Tien jaar lang Kamerlid

Segers is ruim tien jaar Kamerlid geweest, waarvan zeven jaar als fractievoorzitter en politiek leider. Twee keer wist hij regeringsdeelname af te dwingen, beide keren als kleinste partij in een coalitie met VVD, D66 en CDA. De partij is trots op de resultaten die onder zijn leiding zijn behaald, met name op het gebied van klimaat en bestaanszekerheid.

Op dinsdag 24 januari zegt Segers zijn laatste dag als Kamerlid te hebben. Wat hij daarna gaat doen, weet hij nog niet. „Ik heb nog geen idee en ben heel benieuwd.”

Lisa Marie Presley, dochter van Elvis Presley, op 54-jarige leeftijd overleden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Segers stopt als Tweede Kamerlid en politiek leider ChristenUnie: ‘Het is mooi geweest’
Sluiten