Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 11 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Beveiliging voor oud-minister Ferdinand Grapperhaus: ‘Ernstig bedreigd door onderwereld’

Oud-minister Ferdinand Grapperhaus wordt sinds enkele weken beveiligd vanwege „ernstige bedreigingen” aan zijn adres. De dreiging zou komen vanuit de onderwereld.

Dit bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na bericht van Het Parool.

OM neemt bedreigingen Ferdinand Grapperahus ‘zeer serieus’

„De dreiging lijkt te komen uit de hoek van de georganiseerde misdaad”, zegt de woordvoerder. Het OM doet geen uitspraken over de details van de beveiliging. „We nemen de dreiging zeer serieus”, laat het OM weten. Volgens Het Parool wordt de voormalig justitieminister beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Het OM laat zich daar niet over uit.

De Amsterdamse krant zegt dat de voortvluchtige crimineel Jos Leijdekkers, beter bekend als Bolle Jos, achter de dreiging zit. Leijdekkers werd vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst geplaatst vanwege cocaïnehandel en geweld. Het OM heeft een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding.

Dilan Yesilgöz: ‘Werken keihard aan zijn veiligheid’

Grapperhaus’ opvolger als minister van Justitie Dilan Yesilgöz, zegt op Twitter dat de oud-minister „belangrijke stappen tegen de georganiseerde misdaad gezet heeft”. Ze noemt het in een reactie „verschrikkelijk” dat hij wordt bedreigd. „We zullen gezamenlijk een vuist moeten blijven maken tegen nietsontziende criminelen”, schrijft ze. Ze beklemtoont dat de veiligheidsdiensten „keihard werken aan zijn veiligheid”.

Grapperhaus eerder bedreigd

Het is niet de eerste keer dat Grapperhaus bedreigd wordt. In 2021 kreeg een man acht weken cel vanwege het bedreigen van meerdere ministers, waaronder Grapperhaus. Ook werd zijn huis in Amsterdam vorig jaar januari beklad. Er was toen met zwarte verf ‘pedo nazi’ op de voordeur geschreven.

Ook Mark Rutte heeft te maken gehad met dreiging vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad. De premier werd vorig jaar zwaar beveiligd na signalen dat hij mogelijk doelwit was van een aanslag of ontvoering. Vorige week werd bekend dat er aanwijzingen zijn dat deze plannen werden beraamd door de criminele organisatie die achter de moord op Peter R. de Vries zit.

Ophef om NS-conducteur die waarschuwde voor ‘mediterrane types’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.