Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Met warm weer het jaar uit en 2023 in: meteen al een record in de maak?

Recordwarmte tijdens de jaarwisseling… Dat zit er zomaar in, want we gaan met relatief warm weer 2022 uit en met net zulke temperaturen 2023 in. Op grote schaal wordt het morgen lief 15 graden of meer.

Na een periode met winterweer halverwege december – nog maar zo kort geleden schaatsten we op natuurijs – is het weerbeeld nu totaal anders. Het is erg zacht met geregeld regen en flink wat wind. Dit weekend stijgt de temperatuur volgens weerdienst Weeronline nog verder met op grote schaal 15 graden. Daarmee komen meerdere warmterecords ‘in gevaar’, als je dat zo mag noemen.

Weer op Oudejaarsdag: mogelijk warmste decemberdag ooit

Oudejaarsdag, morgen dus, gaat misschien wel als recordzacht de boeken in. ’s Ochtends ligt de temperatuur al tussen 10 graden in het noorden van het land tot 14 graden in Zuid-Limburg. Het is daarbij wel wisselvallig met van tijd tot tijd regen. De wind neemt in kracht toe en is eind van de ochtend vrij krachtig boven land en hard aan zee. Reden om de Oud en nieuw-brandstapels van Scheveningen en Duindorp vanavond rond 23.00 uur al in vuur en vlam te zetten.

In de middag loopt de temperatuur nog wat verder op, waarbij uiteindelijk op grote schaal de grens van 15 graden wordt overschreden. In het noorden is het iets minder zacht met zo’n 12 tot 14 graden, maar ook die waardes liggen ver boven normaal. De hoogste temperaturen worden gehaald in het zuidoosten van het land, waar het kwik oploopt tot 16 of 17 graden. Normaal zien we deze kwikstanden pas in april, wat wel aangeeft hoe uitzonderlijk dit zachte weer is.

Hoe zit het met het warmterecord dan?

Een mogelijk warmterecord op komst dus, in het aflopende 2022, dat ook de geschiedenisboeken in gaat als jaar met de meeste zon ooit. Het datum-warmterecord in De Bilt voor 31 december staat nu op 14,4 graden, gemeten in 2021. „Met de huidige verwachting van ruim 15 graden op het hoofdstation is er een grote kans dat dit record gebroken wordt”, stelt Donny de Koning van Weeronline. „Daarnaast komt ook het maandrecord van december in gevaar. Deze staat nu op 15,3 graden, gemeten op 24 december 1977 en 17 december 2015.”

Wie ook hoopt op een lenteachtig weerbeeld morgenmiddag, heeft pech. Het is namelijk vaak herfstachtig, met geregeld regen en flink wat wind. De grootste kans op wat zonnestralen is weggelegd voor het zuidoosten van het land, al zal bewolking de overhand blijven houden.

Ook wisselvallig weer tijdens de jaarwisseling

In de avonduren is het richting de jaarwisseling nog onzeker of het droog wordt. Zuid-Limburg heeft echter de beste papieren voor een droge oud en nieuw. In de rest van het land is de neerslagkans groter. Omdat het stevig blijft waaien, is het verstandig om vuurwerkpotten stevig vast te zetten. In de nacht naar zondag daalt de temperatuur nauwelijks en komt op de meeste plaatsen dan ook niet onder 10 graden uit.

Zondag, nieuwjaarsdag, komen opnieuw warmterecords – daar is ie weer – ‘in gevaar’. De maxima komen uiteindelijk uit tussen 11 en 15 graden, met opnieuw de hoogste waardes in het zuidoosten van het land. Mocht de zon daar nog doorbreken, dan is een lokale 16 graden niet uitgesloten.

Gaat warmterecord er meteen aan?

In De Bilt staat het datumrecord van 1 januari op 13,2 graden, gemeten in – jawel – 2022. Op basis van de huidige verwachting wordt het in de nacht naar 1 januari 2023 al 15 graden op het hoofdstation. Mogelijk sneuvelt dit record alweer na maar 365 dagen. Qua weerbeeld verandert er zondag weinig ten opzichte van oudejaarsdag, met een komen en gaan van regenzones. De stevige wind blijft ook een aanwezige factor.

Na het weekend daalt de temperatuur langzaam richting meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Vanaf dinsdag ligt de temperatuur rond 8 graden en is het licht wisselvallig.

Van Meat Loaf tot Jan Rot en Pelé: bekende gezichten die in 2022 overleden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met warm weer het jaar uit en 2023 in: meteen al een record in de maak?
Sluiten