Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 6 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Abortuspil bij de huisarts en gratis maandverband voor mensen met laag inkomen

Vandaag is een goede dag voor vrouwen in Nederland. De politiek houdt zich bezig met twee belangrijke kwesties. Niet alleen onderneemt een meerderheid van de Tweede Kamer actie om menstruatieproducten gratis maken voor mensen met lage inkomens, ook stemt de Eerste Kamer voor het beschikbaar stellen van de abortuspil bij de huisarts.

Nederland is zeker niet het eerste land dat dit soort maatregelen neemt. Eerder dit jaar maakte bijvoorbeeld Frankrijk de morning-afterpil al gratis.

Eerste Kamer stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts

Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts, voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde vandaag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts. Een ruime meerderheid steunde een initiatiefwetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken, dat was ingediend door D66, VVD, PvdA en GroenLinks.

De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat er meer keuzevrijheid is voor vrouwen. Nu moeten ze nog naar een van de huidige zestien abortusklinieken om hun zwangerschap te laten beëindigen. In sommige delen van Nederland is er geen kliniek. Met een abortuspil kan een zwangerschap tot negen weken worden afgebroken. Het gaat om twee medicijnen die binnen enkele dagen moeten worden ingenomen.

Elke zeven jaar wordt de wet geëvalueerd, zo is op verzoek van de Tweede Kamer afgesproken.

Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij. De Kamer vindt dat nodig omdat één op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leven soms geen tampons of maandverband kunnen betalen.

Wie zonder menstruatieartikelen zit, kan „soms niet naar school, werk of andere activiteiten”, zo staat in de motie. Daardoor kunnen mensen „minder actief” deelnemen aan de samenleving. Om dat tegen te gaan, vindt de Kamer dat „in ieder geval voor de minima” geregeld moet worden dat de menstruatieartikelen „gratis en laagdrempelig” beschikbaar gesteld worden.

Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) is ook voorstander van het voorstel uit de Kamer, bleek eerder al. Volgens D66 kunnen mensen met een laag inkomen vanaf 2023 terecht bij hulporganisaties, zoals de Voedselbank.

Peter Gillis en Nicol kibbelen over Sinterklaas in nieuw seizoen Massa is Kassa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Abortuspil bij de huisarts en gratis maandverband voor mensen met laag inkomen
Sluiten