Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 12 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Inflatie, vergrijzing en dure medicijnen: zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend

Het woord inflatie vliegt om onze oren, en dat blijft nog wel even zo. Verschillende zorgverzekeraars hebben vandaag namelijk flink hogere zorgpremies voor volgend jaar bekendgemaakt, wat onder andere te maken heeft met de huidige inflatie. Zo verhoogt VGZ de premie in 2023 bijvoorbeeld met 9,30 euro naar een bedrag van 141,95 euro per maand, een stijging van 7 procent.

De premie van Menzis stijgt met 6 procent en gaat met 8 euro per maand omhoog naar 141,25 euro. Bij Zilveren Kruis betalen mensen volgend jaar 7,50 euro meer. Daar stijgt de premie met 5,7 procent naar 138,95 euro.

‘Boodschap die we liever niet zouden brengen’

De zorg heeft naast vergrijzing, een grotere vraag en hogere prijzen voor behandelingen en medicijnen te maken met de hoge inflatie. Daardoor gaan salarissen in de zorgsector en kosten voor energie en materialen omhoog, aldus de zorgverzekeraars. „We beseffen heel goed dat dit voor onze verzekerden een lastige boodschap is’’, aldus Menzis-directeur Dirk Jan Sloots. Volgens directeur bij VGZ, Frank Elion, is de stijging niet te vermijden. „We begrijpen dat dit een fors bedrag is. Zeker in een tijd waarin het leven al snel veel duurder wordt, is een stijging van de zorgpremie een boodschap die we liever niet zouden brengen.”

Ook de meest gekozen basisverzekering van CZ gaat omhoog. Niet met bijna 10 euro per maand, maar met 3,75 euro naar een maandbedrag van 138,25 euro, een stijging van 2,8 procent. De verzekeraar zette naar eigen zeggen een groot deel eigen vermogen in om de stijging van het premiebedrag zo beperkt mogelijk te houden. Eind september maakte zorgverzekeraar DSW al bekend de zorgpremie te verhogen met 9,75 euro naar een bedrag van 137,50 euro per maand, een stijging van 7,6 procent.

Nieuwe premies zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars hebben tot vandaag om hun premies bekend te maken. Verzekerden kunnen dan tot de jaarwisseling kijken of ze in het volgende jaar bij een andere zorgverzekeraar aangesloten willen zijn.

Steeds meer Nederlanders hebben momenteel al moeite met het betalen van hun zorgpremie, zo meldde BNR donderdag op basis van onderzoek van vergelijkingssite Independer. Maar liefst 43 procent van de Nederlanders vreest de zorgverzekering niet langer te kunnen betalen. Daarnaast zegt 40 procent van de Nederlanders zich te zullen oriënteren op een andere zorgverzekering.

Om de stijgende zorgpremies te compenseren, verhoogt het kabinet de maximale zorgtoeslag naar 154 euro voor de lage en middeninkomens. Het eigen risico blijft volgend jaar 385 euro. Verder verdwijnt vanaf 2023 de collectiviteitskorting op alle basiszorgverzekeringen.

Pfizer meest winstgevende bedrijf Nederland, mede door belastingtrucjes: ‘Roof’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Inflatie, vergrijzing en dure medicijnen: zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend
Sluiten