Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 27 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Trek die winterjas maar weer uit de kast: het wordt koud en mistig

Haal je winterjas maar weer uit de kast, want er is ijzig koud weer op komst. Na het redelijk zachte weer van de afgelopen dagen zal het aankomende week iedere dag een stukje kouder worden.

De weermodellen voorspellen dan ook een koud begin van de meteorologische winter, die op donderdag 1 december begint. Omdat er vanuit het oosten koudere lucht wordt aangevoerd, wordt het de komende dagen een stuk kouder dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Kans op dichte mist in sommige delen van het land

Vandaag en morgen heeft regen voorlopig nog de overhand in de meeste delen van het land. Maar vanaf dinsdag zal het naar verwachting een stuk droger worden. Wel blijft het weerbeeld nog behoorlijk grijs en neemt de kans op mist toe doordat er nauwelijks wind staat. Sommige regio’s kunnen dan zelfs te maken krijgen met dichte mist.

Vanaf woensdag gaan de temperaturen dalen. Overdag zal het kwik rond 2 à 3 graden blijven hangen en ’s nachts daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. Een koude pakjesavond ligt dus in het verschiet, want de laagte temperaturen worden rond 5 december verwacht.

Hoewel de kans op neerslag afneemt, zal het toch niet bepaald zonnig worden. De komende dagen zullen dan ook vooral grijs en bewolkt verlopen.

Temperatuur laag voor de tijd van het jaar

Of de kou na Sinterklaasavond doorzet, is nog moeilijk te zeggen. Een lagedrukgebied ten westen van Portugal kan ook in Nederland zorgen voor zachtere lucht uit het Middellandse Zeegebied. Mocht die zachte lucht ons land bereiken, dan gaan de temperaturen een beetje omhoog, naar zo’n 5 graden.

Gemiddeld genomen is het aan het begin van december zo’n 7 graden. De laatste decembermaand dat er beneden gemiddelde temperaturen werden gemeten, stamt uit 2010, meldt Weer.nl. Toen was december ook vanaf het begin koud. Ook telde de maand in 2010 opvallend veel sneeuwdagen.

Winterdip? Zeker niet: naar deze tien dingen kun je alvast uitkijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trek die winterjas maar weer uit de kast: het wordt koud en mistig
Sluiten