Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 5 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Knallen geblazen tijdens de jaarwisseling? Niet in deze twaalf gemeenten

Volgende maand is het zo ver, dan viert Nederland weer Oud en Nieuw. Maar hoe zit het eigenlijk met het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling? De afgelopen jaarwisselingen mocht er in heel Nederland nergens vuurwerk worden afgestoken vanwege corona en dreigende overbelasting van de ziekenhuizen. Komende jaarwisseling zullen een aantal gemeenten het vuurwerkverbod voortzetten.

In zeker twaalf gemeenten geldt dit jaar nog steeds een volledig vuurwerkverbod. Dit keer echter niet vanwege de coronapandemie, maar om schade, overlast en letsel te beperken. Een landelijk totaalverbod is er vooralsnog niet. Eerder dit jaar sprak Metro onder meer met oogarts Tjeerd de Faber over een totaalverbod op vuurwerk.

Vuurwerkverbod

De komende jaarwisseling zal er in gemeenten verschillend uit gaan zien. Twaalf gemeenten hebben een vuurwerkverbod ingesteld. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. Zij vinden de overlast, materiële schade, letsel en milieuvervuiling te groot en kondigen daarom een volledig vuurwerkverbod af. In die gemeenten zijn alleen schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, toegestaan.

Hoe pakken gemeenten het aan?

Een grote gemeente als Arnhem heeft besloten om vuurwerk nog één jaarwisseling toe te staan. Vanaf 2023/2024 geldt ook daar een vuurwerkverbod. Een aantal gemeenten zegt wel vuurwerkshows te organiseren. Afgelopen jaar werd nog gedebatteerd over een algeheel vuurwerkverbod, maar dat haalde het destijds niet.

Honderden klimaatdemonstranten voeren actie op Schiphol

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Knallen geblazen tijdens de jaarwisseling? Niet in deze twaalf gemeenten
Sluiten