Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 24 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Boerderij voor opvang asielzoekers waarschijnlijk in brand gestoken: ‘Ik schaam me diep als inwoner’

Een gebouw dat vanaf volgende week een noodopvang voor maximaal 450 asielzoekers had moeten zijn, is vermoedelijk in brand gestoken. Bewoners reageren geshockeerd. 

Dat meldt de gemeente van het Brabantse Someren. De brandweer heeft voldoende aanwijzingen om aan te nemen dat de brand is aangestoken. Ook de politie gaat uit van brandstichting en stelt een onderzoek in, zei een woordvoerster vanochtend.

Brand in boerderij voor opvang asielzoekers brak vannacht uit

Afgelopen nacht brak er om 00.30 uur brand uit in de kampeerboerderij aan De Hoog. De brand was na een half uur bedwongen, vertelt een woordvoerder. De brandweer schaalde al snel op naar grote brand en kwam met drie blusvoertuigen en een hoogwerker ter plaatse. In het gebouw verbleven op dat moment geen mensen, er raakte ook niemand gewond. Er is volgens de woordvoerder in een deel van het gebouw aanzienlijke brandschade en in het geheel ook rook- en waterschade ontstaan.

Shock in Someren: ‘Om me kapot te schamen’

De komst van de asielzoekers stuitte op fel verzet van sommige inwoners van Someren. Een groep Somerenaren verenigde zich in een burgerinitiatief en beraadden zich op juridische stappen. Het burgerinitiatief reageert geschokt op de brand. „Ik heb er buikpijn van”, zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. „Wij vinden het aantal van 450 asielzoekers te hoog. Maar dit is geen oplossing.”

Op Twitter reageren meerdere inwoners van Someren met shock op het nieuws van de brand. „Ik schaam me diep”, schrijft een inwoner.

Ook andere twitteraars reageren verdrietig op het nieuws:

Hoe nu verder?

Het plan van de gemeente was om vanaf 28 november 450 asielzoekers twee maanden lang in de boerderij op te vangen. Door de asielcrisis is er een schaarste aan opvangplekken. Het gaat volgens de gemeente om gezinnen en alleenstaanden die een goede kans maken om een verblijfsstatus te krijgen in leeftijden variërend van 2 tot 60 jaar. 

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost bevestigde vanochtend dat er brand is geweest in het gebouw waar de groep vluchtelingen heen zou gaan. „We weten nog niet precies wat dit voor gevolgen heeft. We zijn nu met betrokkenen in overleg om te zoeken naar oplossingen”, laat een woordvoerster van de veiligheidsregio weten. 

Het Perfecte Plaatje: jury steekt stokje voor eliminatie van populaire kandidaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boerderij voor opvang asielzoekers waarschijnlijk in brand gestoken: ‘Ik schaam me diep als inwoner’
Sluiten