Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 24 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Ongehoord Nederland wil Zwarte Pieten-journaal afdwingen: ‘Magie voor kinderen verdwijnt’

Ongehoord Nederland wil desnoods via de rechter proberen af te dwingen dat de omroep volgend jaar op televisie een Zwarte Pieten-journaal mag uitzenden. Daarin moeten zwart geschminkte pieten zijn te zien.

Het plan voor een Zwarte Pieten-journaal is door Nederland-voorzitter Arnold Karskens vandaag aangekondigd aan persbureau ANP. De NPO heeft het verzoek van Ongehoord Nederland (ON!) afgewezen omdat bij de publieke omroep vanaf 2019 beleid is alleen maar roetveegpieten te tonen.

Bezwaarschrift Ongehoord Nederland

De omroep heeft na de afwijzing een pro-formabezwaarschrift ingediend. „Door de lange procedures zal het dit jaar niet mogelijk zijn een Zwarte Pieten-journaal uit te zenden”, aldus Karskens. Maar de inzet is dus wel dat dit volgend jaar anders zal zijn, aldus de omroepbaas.

Ongehoord Nederland voert in het bezwaarschrift aan dat „het behoud van de Nederlandse cultuur” een van „de kernwaarden” van de omroep is. „Hierbij nemen Sinterklaas en Zwarte Piet een speciale plek in. Het grootste kinderfeest van ons land is een prachtige traditie die we graag in ere willen houden, net als de meeste Nederlanders. Een meerderheid wil nog steeds het originele feest met Zwarte Piet en geen roetveegpieten waarmee de magie voor kinderen verdwijnt.”

Twee keer Zwarte Pieten-journaal

Het Zwarte Pieten-journaal was de afgelopen twee jaar iedere week te zien in november. De afleveringen waren te zien op YouTube, op het kanaal van Ongehoord Nederland. Het Zwarte Pieten-journaal van ON! past volgens de NPO niet in het beleid dat in 2019 is ingesteld over Zwarte Piet. De NPO koos toen, samen met de NTR, voor de roetveegpiet. De NTR verzorgt al sinds jaar en dag het Sinterklaasjournaal voor de publieke omroep. Metro behandelde dit journaal met presentatrice Dieuwertje Blok vorige week in de rubriek Blik op de Buis.

Arnold Karskens sprak de vorige maand over het verschil van mening tussen de NPO en zijn omroep Ongehoord Nederland in een gesproken column:

‘Meerderheid wil origineel feest’

Waar Ongehoord Nederland stelt dat ‘de meeste Nederlanders’ en zwart geschminkte zwarte piet willen, wezen eerdere onderzoeken anders uit. Twee jaar geleden had 88 procent van de basisscholen aangepaste pieten, onderzocht de Volkskrant. Ook in het Sinterklaasjournaal en bij intochten zijn zwarte pieten niet of veel minder te zien.

Sigrid Kaag in debat over zwaar omstreden digitale euro: ‘Contant geld blijft’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ongehoord Nederland wil Zwarte Pieten-journaal afdwingen: ‘Magie voor kinderen verdwijnt’
Sluiten