Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 3 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Kinderopvang fors duurder in 2023: eigen bijdrage 10 tot 40 procent hoger dan dit jaar

Wie zijn kind volgend jaar naar de opvang brengt, is flink duurder uit dan dit jaar. De tarieven bij veel kinderopvangorganisaties gaan omhoog en vooral ouders met lagere en middeninkomens gaan dat voelen in hun portemonnee. Hun eigen bijdrage wordt 10 tot 40 procent hoger dan dit jaar, laat RTL Nieuws weten.

Hoge energieprijzen, stijgende huren en een enorm personeelstekort liggen aan de basis van de hogere tarieven bij de kinderopvang. RTL Nieuws sprak vijf kinderopvangorganisaties van verschillende grootte om te vragen hoe deze stijgende kostenposten doorwerken in hun tarieven. Ook is gebruikgemaakt van een peiling van nettobijdrage.nl, een tool waarmee ouders hun eigen bijdrage aan de kinderopvang kunnen uitrekenen. Die vroeg ruim zevenhonderd kinderopvangorganisaties naar hun tarieven van volgend jaar.

Hogere tarieven kinderopvang

Hieruit komt naar voren dat de tarieven van kinderopvang (kdv) en buitenschoolse opvang (bso) volgend jaar flink stijgen: gemiddeld met 8,5 procent. De kinderopvang is niet het enige wat duurder wordt. Dat bedrijven en organisaties hun tarieven omhoog gooien, zien we aan de lopende band gebeuren. Zo liet De Nederlandse Spoorwegen (NS) vandaag weten de prijzen voor losse treinkaartjes in de 2e klas volgend jaar te verhogen met 5,5 procent.

De prijs voor enkele abonnementen gaat daarentegen wel naar beneden, waarmee het spoorbedrijf naar eigen zeggen het reizen met de trein voor forenzen aantrekkelijk wil maken. NS past elk jaar de tarieven aan op basis van de verwachte inflatie en de vergoeding die het spoorbedrijf betaalt aan ProRail voor het gebruik van het spoornetwerk. Gemiddeld gaan de prijzen met 4,3 procent omhoog.

Reizen met de trein wordt in sommige gevallen ook duurder

De prijsstijging wordt aangekondigd op een moment dat het ov-bedrijf kampt met een personeelstekort. Daardoor ondervonden reizigers de afgelopen maanden al veel problemen door overvolle en vaak kortere treinen. Om meer forenzen de trein in de te krijgen, wordt de prijs voor een abonnement waarmee onbeperkt gereisd kan worden met 2,4 procent verlaagd. Nu kost zo’n abonnement 362,40 euro per maand. De kostenverlaging geldt ook voor abonnementen waarmee onbeperkt op een enkel traject gereisd kan worden.

Niet alle abonnementhouders zijn volgend jaar goedkoper uit. De prijzen van andere abonnementen, waaronder ook groepstickets vallen, blijven in sommige gevallen gelijk of worden duurder. Zo gaan mensen die met een abonnement onbeperkt in de daluren kunnen reizen voor een vast maandbedrag erop achteruit. Nu betalen zij nog 107,90 euro per maand, volgend jaar stijgt die prijs met ruim 10 procent tot 119,95 euro.

Maan en Goldband brengen samen single uit: ‘Ik ben verliefd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.