Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 4 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Go Sharing-scooters verdwijnen uit bijna heel Nederland: ‘Niet rendabel genoeg’

In veel gemeentes vind je in elke drukke straat wel een deelscooter of fiets. Sinds enkele jaren kun je er bijna niet meer omheen. Daar gaat binnenkort verandering in komen. Go Sharing, een van de grootste aanbieders van deelscooters en -fietsen, trekt zich terug uit 32 van de 45 gemeenten waarin het bedrijf actief is.

De reden hiervoor is omdat ze op veel plekken niet vaak genoeg gebruikt worden, en ze nog regelmatig gesloopt worden.

Go Sharing: ‘huidige systeem onrendabel’

Gebruikers van de Go Sharing-app kregen hebben een melding gekregen dat de dienstverlener snijdt in het aantal steden waarin het bedrijf actief is. Van de 45 gemeentes waar de voertuigen nu staan blijven er straks maar 13 over. De steden waar Go Sharing wel actief blijft zijn Eindhoven, Tilburg, Den Haag, Breda, Delft, Almere, Den Bosch, Schiedam, Haarlem, Leeuwarden, Dordrecht, Groningen en Rotterdam.

Go Sharing noemt het ‘huidige systeem’ onrendabel. Dat komt omdat de voertuigen niet zo vaak gebruikt worden, maar wel vaak beschadigd worden. Overal in het land, waaronder in ‘probleemstad’ Amersfoort, weten vandalen en brandstichters de tweewielers te vinden. In de Keistad resulteerde dat alleen dit jaar al in 1630 meldingen over de scooters – een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

Tijdelijk besluit

Vanaf 1 januari 2023 wordt de helmplicht ingevoerd. Alle snorfietsers en -passagiers moeten vanaf dat moment verplicht een helm dragen. Dat betekent ook dat de snorfietsen van Go Sharing onder handen worden genomen. Het is dus goed getimed van het bedrijf dat nu de voertuigen worden weggehaald. Alle tijd voor een goede opknapbeurt.

Het bedrijf spreekt van een ‘tijdelijk besluit’ en zegt dat men er ‘alles aan doet om terug te keren naar de steden waaruit we nu vertrekken’. Gebruikers die nog een tegoed hebben voor de deelvoertuigen, kunnen dat de komende tijd nog gebruiken. GO Sharing meldt dat geleidelijk minder voertuigen beschikbaar zullen zijn. Zodra de voertuigen helemaal verdwenen zijn uit de steden waar ze weggaan, kan het tegoed worden ingezet in steden waar ze nog wel te vinden zijn.

Klimaatactivisten slaan weer toe: groentesoep tegen een Van Gogh-schilderij in Rome

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Go Sharing-scooters verdwijnen uit bijna heel Nederland: ‘Niet rendabel genoeg’
Sluiten